Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 359 – 1. maj 2017 – side 11

Frankrig efter 1. runde

Skræk-valg mellem nazist og nedskærings-politiker

Jesper Juul Mikkelsen + Jørn Andersen

1. runde af det franske præsidentvalg blev vundet af den nyliberalistiske ex-bankmand Macron med 24 pct. fulgt af nazisten Le Pen med ca. 21 pct. De to går videre til 2. runde 7. maj.

Den siddende præsident Hollandes parti, det socialdemokratiske Socialistparti, kollapsede fuldstændigt. Den upopulære Hollandes mere venstredrejede afløser fik under 7 pct. af stemmerne.

Som i Holland i marts blev socialdemokraterne straffet for at føre nyliberal nedskæringspolitik.

Denne politik har medført øget ulighed og usikkerhed for arbejdere og studerende. Det er baggrunden for det dybe had til de statsbærende partier.

Ingen af de traditionelle partier gik videre til anden runde! Fillon fra det konservative Republikanerne fik kun 20 pct. – tæt fulgt af venstrefløjs-kandidaten Mélenchon med 19,6 pct.

De to ikke-alternativer

Kandidaterne til 2. runde er altså Le Pen fra det nazistiske Front National (se artiklen ovenfor) – og den nyliberalistiske ex-bankmand, Macron.

Macron gik til valg på at fyre 120.000 offentlige ansatte og sænke skatten i toppen af samfundet. Han var indtil august 2016 minister i Hollandes regering, mens de gennemførte den brutale arbejdslov – trods strejker og store protest-demonstrationer.

Med ham ved roret vil uligheden og vreden mod toppen af Frankrig blot fortsætte, og Front National kan vokse yderligere.

Front National vil ikke vinde næste runde, men de vil bruge valget til at bygge deres parti endnu stærkere. Ifølge meningsmålingerne vil Le Pen få ca. 40 pct. og Macron ca. 60 pct. i 2. runde.

Venstre-alternativ

Mélenchons 19,6 pct. af stemmerne viser, at der er en base for at bygge et venstre-alternativ mod både nedskærings-partierne og nazisternes vækst.

Det er en kamp, der ikke primært vindes ved valg-urnerne. Den vindes ved strejker og demonstrationer. Og ved at bygge solidaritet på skoler og arbejdspladser mellem dem, der har fået nok af nedskæringer og racisme.

Ingen stemme til Le Pen

Men selv om valg ikke er den vigtigste scene, og selv om venstrefløjen ikke har en kandidat i 2. runde, så er det alligevel vigtigt at bruge valget til at markere et synligt venstre-alternativ.

For det første må venstrefløjen klart sige: “Ingen stemme til Le Pen.” Det kan siges til folk i dagligdagen, som er så forbandet på system-politikerne, at de overvejer at stemme på Le Pen. Og der kan organiseres demonstrationer.

Om det betyder, at folk ikke stemmer (eller stemmer blankt) eller stemmer på Macron som det såkaldt “mindste onde” er ikke den vigtigste diskussion. Personligt ville vi nok vælge at stemme blankt.

Men samtidig må venstrefløjen undgå at give efter for presset for at blive en del af nedskærings-politikernes “fælles front” mod Le Pen.

Venstrefløjen må fastholde sin egen dagsorden: Vi er mod både Front National og de nedskæringspolitikere, der giver Front National vand at svømme i.

Og vi ønsker at bygge modstand mod både racisme og nedskæringer sammen med alle – uanset hvordan de stemmer – både under og efter valget.

Mélenchons valgresultat – og især sidste års strejker og protester – er et godt udgangspunkt. Men det haster!

Se også:
SAA 359: Storbritannien: To valg i ét

Flere artikler fra nr. 359

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen
Jørn Andersen

Siden er vist 1508 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside