Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 359 – 1. maj 2017 – side 7

Interview

Alternative für Deutschland og kampen mod racisme i Tyskland

Lene Junker

I Tyskland står det højreradikale parti Alternative für Deutschland (AfD) til at blive stort ved valget til det tyske parlament, forbundsdagen, i efteråret.

Dette er den forkortede udgave, som er bragt i den trykte avis. Se det uforkortede interview.

Det har fået antiracister i Tyskland til at bygge Aufstehen gegen Rassismus, en bred antiracistisk bevægelse, for at mobilisere til modstand mod racismen og forsvare flygtninge og indvandrere.

Socialistisk Arbejderavis bringer her uddrag af et interview med Christine Buchholz fra venstrepartiet Die Linke. Hun er parlamentsmedlem, medlem af Die Linkes ledelse og aktiv i “Aufstehen gegen Rassismus”.

Interviewet er oprindelig bragt i magasinet Marx21 og er oversat og bearbejdet af Lene Junker.

 

Marx21: Her i Tyskland frygter vi, at AfD kommer i forbundsdagen med over 10 pct. af stemmerne. Er dette højreskred umuligt at stoppe?

Christine Buchholz: Mange forstår truslen fra de racistiske hadpolitikere, og mange vil gøre noget for at bekæmpe denne trussel. Derfor ser jeg det ikke som et højreskred, men mere som en voksende polarisering i samfundet og en utilfredshed i samfundet, som åbner muligheder for venstrefløjen.

I Tyskland har vi AfD på den ene side. Og på den anden side de millioner, som viste deres solidaritet med flygtningene, og den store modstandsbevægelse, som sikrede, at Pegida aldrig fik fodfæste.

Nu er der brug for noget lignende i kampen mod AfD. En massebevægelse, som kan stoppe dem, inden de bliver så store som Front National i Frankrig og FPÖ i Østrig.

Nazi-parti?

Marx21: AfD-politikeren Björn Höckes udtalelser forleden er blevet sammenlignet med Hitler og Goebbels. Er AfD på vej til at blive et nyt nazi-parti eller blive splittet?

Christine: Indtil nu er AfD ikke et fascistisk parti, men det har potentialet til at udvikle sig til at blive det.

AfD er stadig en samling af forskellige højrefløjs, nationalistiske, populistiske og fascistiske strømninger, som Höcke repræsenterer. De er forenet i troen på, at AfD er en historisk mulighed for at bryde den yderste højrefløjs isolation.

Der har altid været bitre interne kampe i AfD, og indtil nu har det heller ikke skadet partiet. Det vil være en stor fejl at se passivt på, at de opildner til had mod muslimer, flygtninge, kvinder og homoseksuelle i forsøget på at dreje hele samfundet til højre.

At undervurdere højrefløjen har været en væsentlig årsag til, at de er blevet så stærke i mange europæiske lande.

Marx21: Hvad skal vi så gøre for at stoppe dem?

Christine: Det er vigtigt at sætte dem under pres for at puste til de indre modsætninger og isolere dem fra deres “bløde støtter”.

Derfor må vi konfrontere dem åbent og organisere brede antiracistiske og antifascistiske protester alle steder, hvor de optræder offentligt. Som fx i Køln den 22. april, hvor AfD holder landsmøde. Valgkampen vil også give os mange muligheder for det.

Tag til genmæle

Marx21: AfD omtaler sig selv som dem, der bryder tabuer gennem omhyggeligt planlagte provokationer. Går vi ikke en fælde ved at reagere på alle racistiske krav og nationalistiske slogans?

Christine: Hvis vi ikke tager til genmæle mod racistisk og hadefuld tale, historiske fordrejninger og indirekte opfordring til vold, så får AfD en stiltiende accept.

Vores problem er ikke at for mange taler imod AfD, men at CDU og SPD gennemfører deres krav og således bekræfter, at de havde ret fra starten.

Marx21: Hvad mener du med det?

Christine: Regeringen har gennemført en række ændringer for at gøre asylloven mere restriktiv. Den planlægger nu massedeportationer, præcis som AfD har krævet, også til krigszoner som Afghanistan.

Nogle politikere fra CDU og CSU er begyndt at konkurrere med AfD hvad angår racisme over for flygtninge og muslimer. Racisme over for muslimer er accepteret langt ud over kredsen af AfDs sympatisører.

Links

aufstehen-gegen-rassismus.de
christinebuchholz.de
marx21.de

Se også:
SAA 359: Köln: Over 20.000 demonstrerede mod AfD kongres
SAA 359: Landsdækkende anti-racistisk møde
SAA 359: Solidariteten fra neden kontra racismen fra oven
SAA 359: Aktioner for en menneskelig flygtninge- og asylpolitik

Flere artikler fra nr. 359

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Tyskland 1990-
Nazister: Tyskland

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1247 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside