Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 360 – 27. juni 2017 – side 9

Elektrikere vinder strejke

Charlie Lywood

Elektrikere fra et af de største el-firmaer i Danmark, Kemp og Lauritzen, ville ikke finde sig i, at deres lokale forhandling skulle ende med en usolidarisk løsning. Derfor gik de i strejke i to dage sidst i maj og tvang firmaet til forhandlingsbordet.

Resultatet blev 4 kroner på grundlønnen og 1000 kroner til alle som et engangsbeløb. Firmaet havde ellers lagt op til forskellige personlige tillæg.

Morten Rude, talsmanden for de strejkende siger til Socialistisk Arbejderavis, ”Det er ikke nogen kanon aftale, men det der var vigtigst for os var, at lønstigningen ikke blev givet som personlige tillæg, men at alle blev løftet fra bunden.”

Forhandlingerne sidste år gik meget lettere, da firmaet accepterede princippet, og da var der ingen ballade. Men i år skiftede de kurs og forsøgte at gennemføre en usolidarisk løsning.

”Derfor var folk imod hvad der blev tilbudt. Vi mødtes på arbejde om mandagen uden for firmaet og besluttede at gå hjem. Næste dag var der skriftlig afstemning i fagforeningen, og der var klokkeklart flertal for at fortsætte strejken: 220 for, 41 imod.

Det må have rystet firmaet, fordi de samme dag havde tilbudt at mødes med vores forhandlingsudvalg om torsdagen. Vi gik så i arbejde om onsdagen for at vise good-will, men vi var parat til at fortsætte hvis forhandlingerne strandede igen.”

Det blev ikke nødvendigt, da firmaet gav sig på det principielle spørgsmål.

Afsmittende effekt

Morten fortæller at han synes der var “... imponerende mange som bakkede op om hævelse af grundløn.” Tillidsmand, Peter Olsen har i samme ombæring sagt til avisen.dk: “Hvis du havde spurgte mig for et halvt år siden, så ville jeg ikke have troet, at elektrikere ville gå i strejke for principper.”

Men det gjorde de, og hvis firmaet troede at de bare kunne kalde elektrikernes bluff, og forventede at de åd den usolidarisk løsning råt, så tog de grueligt fejl.

Morten Rude slutter af ved at påpege at: “Denne klare sejr for principper kan gå hen og have en afsmittende effekt på andre firmaers lønforhandlinger, da Kemp og Lauritzen er én af de store spillere på banen, og mange andre arbejdsgivere vil kigge på erfaringer fra strejken her.”

Se også:
SAA 360: Portører går i principiel strejke
SAA 360: Interview: Fagligt oprør på vej?
SAA 360: Det mener vi: Corbyns succes giver håb for et andet Europa
SAA 360: Vi arbejder hårdere – bosserne lukrerer

Flere artikler fra nr. 360

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp efter 2010
Faglig kamp (DK): Privat ansatte

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1642 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside