Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 360 – 27. juni 2017 – side 3

Det mener vi

Corbyns succes giver håb for et andet Europa

De seneste godt og vel to år har medier og eksperter malet et billede af en ustoppelig nationalistisk højrebølge, der har vundet indpas i Europa og USA.

Socialistisk Arbejderavis 360 – forside

Billedet er ikke fuldstændig forkert; det viser f.eks. Trumps valgsejr, DF’s mangeårige fremgang og de høje stemmeprocenter til fascistiske figurer som Le Pen i Frankrig og Hofer i Østrig.

Mere modstand forude

Men et for ensidigt blik på det nationalistiske højres fremgang skær- mer for en anden bølge, som sker parallelt med den første. Den anden bølges primære kraft er modstanden mod årtiers neoliberal uligheds- skabende nedskæringspolitik.

Den udtrykkes ved de mere end 12 mio. stemmer til primærvalgene til socialisten Bernie Sanders i USA, fremgang til partier til venstre for det socialdemokratiet i Spanien med Podemos og SYRIZA i Grækenland og herhjemme fremgang til partier som Enhedslisten og Alternativet er udtryk for denne bølge.

Konservativ fiasko

Men dens seneste, mest markante udtryk er Corbyns enorme valgsucces i England for Labour.

Valget blev udskrevet af den konservative premierminister Therese May, i en nationalistisk atmosfære, hvor Brexit-forhandlinger med EU fyldte hele billedet. Hun forventede at knuse Labour og få et styrket mandat til sin forhandling.

Trods en føring på 20 procent, endte hun med en meget snæver sejr og en meget spinkel og usikker regeringskoalition med et rabiat nordirsk protestantisk parti.

Corbyn fik til trods for mediernes, eksperternes og egne partimedlemmers domme som naiv, hvis ikke decideret vanvittig og en sikker fiasko, den største stigning i stemmer siden 1945.

Hans aktivistiske base er de mere end 100.000 folk, som har meldt sig ind i Labour for at støtte Corbyn i de to interne valg, der har været i partiet om hans kandidatur.

Hans popularitet handler om at han har præsenteret et program, der er et opgør med klassepolitik for eliten. Han har præsenteret krav om en mindsteløn, genopbygning af det nationale sundhedssystem, gratis uddannelse, nationaliseringer, talt mod racistisk syndebukspolitik og er tidligere leder af anti-krigsbevægelsen i UK.

For det politiske etablissement er Corbyns succes næsten uforståelig, eftersom hans position i Brexit var et vagt forsvar for at blive i EU. Det skyldes, at de har overfortolket de nationalistiske bevæggrunde for at folk stemte “yes” til Brexit og overset de klassebaserede grunde.

Oprør fra neden er nødvendigt

Vi skal som revolutionære socialister fejre fremgangen for progressive partier, som ønsker et opgør med den neoliberale dagsorden.

Men hyldesten til valgsejrene må ikke gøre os naive eller blinde over for de erfaringer, som historien gentagne gange har vist os – allersenest med SYRIZAs kollaps fra protestparti for bevægelserne til regeringsbærende nedskæringsparti i Grækenland.

Vi kan ikke ramme eliten og dens ulighedsskabende politikker udelukkende på parlamentariske valgsejre.

Vejen mod en bedre verden handler om at almindelige mennesker som du og jeg, gør op med f.eks. nedskæringer, forringelser og racisme ved at tage kampen sammen med klassekammeraterne eller kollegaer på vores skole eller arbejdsplads.

Se også:
SAA 360: Storbritannien: Millioner stemte for forandring og ydmygede de konservative
SAA 360: Inger Støjberg: Statsansat løgner for de riges og racisternes regering
SAA 360: Enhedslisten: Skipper & Co. mellem modstand og tilpasning
SAA 360: 3F-toppen i ynkeligt tilbagetog om pensionsalder
SAA 360: Afvist asylansøger: “Uvished er min fremtid”

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 360

Flere numre fra 2017

Siden er vist 3763 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside