Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 39 – Maj 1988 – side 2

A. P. Møller og Lauritzen hånd i hånd

Kynisk smadring af Aalborg Værft

Jørn Andersen

Torsdag d. 24. marts meddelte ledelsen af Danyard, at knap 1000 mand på Aalborg Værft samt godt 200 på Frederikshavn Værft skulle fyres. Reelt betyder det en lukning af Aalborg Værft, der er Aalborgs største arbejdsplads.

Fyringerne kommer oven i lukningen af Chloride og Electrolux i Aalborg, hvor flere hundrede er fyret i år. Hermed kommer ledigheden i Metal-Aalborg op på omkring 30% og i SiD-Fabrik over 50%.

Lukningen er katastrofal. Den skyldes ikke en naturkatastrofe, men et bindegalt økonomisk system. At lukningen har været planlagt gennem længere tid er tydeligt. Der er for eksempel ikke taget lærlinge ind de sidste par år.

Kapitalens logik

Aalborg Værft er et lærestykke i, hvordan kapitalismen fungerer. Værftet lukkes ikke, fordi der mangler ordrer. Så sent som i marts afviste Danyard ordrer, der kunne have bevaret værftet de næste 2-3 år.

Lukningen sker heller ikke, fordi produktionsapparatet er forældet eller fordi arbejdskraften er underkvalificeret. Aalborg Værft har bygget topmoderne skibe af høj kvalitet.

Det lukkes kun, fordi der ikke er profit nok at hente.

Lukningen giver et indblik i, hvordan de dyre herrer i toppen af de store koncerner handler med tusinder af arbejderes liv.

Kaj Poulsen, MF for Socialdemokratiet, har kaldt det en rævekage. Rævekagen består i, at A. P. Møller, der ejer Lindø-værftet, har frafaldet et erstatningskrav på flere millioner kroner over for Lauritzen-koncernen, mod at Lauritzen lukker Aalborg Værft.

Det, der ligger bag rævekagerne, er et system, der drives af kapitalisternes jagt på profit. I den jagt er der nogle, der bukker under, mens de stærkeste overlever og bliver endnu større.

Dårlige svar

Fyringerne afslører løgnen i Schlüters politik, om at nedskæringer og lønstop sikrer arbejdspladser. 15 års krisepolitik har ikke hindret fyringerne på værfterne, Chloride, Electrolux, Tulip og mange andre steder.

Regeringens eneste svar til værftsarbejderne er, at arbejdsformidlingen har fået kontor på Aalborg Værft.

At Schlüter ikke har noget bud, kan ikke undre nogen. Værre er det, at arbejderpartiernes svar ikke har været meget bedre. Auken mener, at Folketinget skal nedsætte en undersøgelseskommission. Men Aukens kommission vil ikke stoppe fyringerne.

Kommunisterne mener, at kommunen skal overtage værftet. Selvom den gjorde det, vil det stadig være profitten, der afgør, om der skal fyres folk.

Også fagbevægelsen og Lønmodtagernes Dyrtidsfond har været på banen med dårlige forslag. Georg Poulsen mener nok, at Lønmodtagernes Dyrtidsfond har nogle millioner til overs, som kan investeres i værftet.

Fondsmilliarderne skal bruges til at købe indflydelse i erhvervslivet. Fagtoppen vil være kapitalister i stort format.

Besæt værftet

Hverken arbejderpartierne eller de faglige ledere siger, hvad værftsarbejderne selv kan gøre. IS mener, at fyringerne kan forhindres.

Men det kræver kamp nu, inden de sidste skibe forlader værftet. En besættelse af værftet er nødvendig af tre grunde.

For det første ligger der millioner af kroner i skibene og produktionsapparatet, såsom kraner, skærebrændere og præcisionsværktøj. Hvis disse ting er i værftsarbejdernes besiddelse, er det et stort pres på Lauritzen-koncernen.

For det andet en besættelse være et samlingspunkt for den lokale befolknings protest mod lukningen. Den tredje grund er, at besættelsen også vil være det bedste udgangspunkt for at sprede kampen til andre dele af koncernen og andre arbejdergrupper.

Billedtekst 1:
A.P. Møller er kommet Lauritzen-koncernen til undsætning. Et erstatningskrav på flere hundrede kroner er droppet, samtidig med at Lauritzen slap af med et urentabelt værft.

Billedtekst 2:
Fyringen af de 1000 mand på Aalborg Værft er kun en lille del af massefyringerne. Tidligere har Tulip fyret mange folk.

Se også:
SAA 39: Aalborg: Endnu en sejr til stilladsen

Flere artikler fra nr. 39

Flere numre fra 1988

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 5274 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside