Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 96 – Oktober 1993 – side 12

Cyberpunk – Farlig kultur?

Jesper G. Christensen

Hvis det er farligt at stille spørgsmålstegn ved magthavernes udemokratiske og uhæmmede kontrol over informationer, så er cyberpunken farlig!

I dag er store mængder information koncentreret i få magtfulde hænder. “Cyberpunk’en” er en modreaktion på denne farlige tendens.

Der er et nyt ungdomsoprør på vej. Cyberkulturen er en af mange understrømme blandt unge, som udtrykker tendenser til ungdomsoprør.

Cyberpunk er i dets oprindelige form, et oprør mod magthavernes monopol på kontrollen med informationer i samfundet. Cyberpunk er et opgør med den ukritiske holdning, som ny teknologi bliver modtaget med.

Mennesket har skabt teknologien. Det er ikke noget, der bliver trukket ned over hovederne på os. “Vi er teknologien,” lyder et slogan.

Den nye informations- og computerteknologi gør det muligt for meget få personer, at bestemme og kontrollere, hvad der skal ske med informationer og viden.

På den måde bliver teknologien et farligt kontrol- og styringsredskab for magthaverne.

Stående ved en korsvej vælger vi enten en verden, hvor alle har indflydelse på, hvad teknologi og information skal bruges til eller cyberpunkens rædselsverden, hvor ganske få mennesker eller firmaer har ufattelig meget magt.

I denne forbindelse er begrebet cyberspace vigtigt. Cyberspace er det abstrakte rum, der opstår når et vilkårligt antal computere koples sammen i et netværk.

Tilgangen til dette rum, er bestemt af den teknologi man er i besiddelse af. Vores dages cyberspace har ingen styring af den informationsstrøm, der er i nettet.

Videnskabsfolk udveksler erfaringer, militæret sender tegninger og oplysninger om de nyeste våben. Politiet efterlyser personer over hele verden og banker overfører milliarder.

Der er en kamp i gang i cyberspace. En kamp på rettigheder til, færdselsregler i og ikke mindst kontrol af cyberspace.

Der er i dag meget få der har indset det farlige i at kun store firmaer, militæret og den offentlige administration har rettigheder til dette univers.

Det er nødvendigt at erkende at vi lever i et såkaldt informationssamfund, hvor begrænset adgang til relevant information er et vigtigt middel til bevaring og udøvelse af magt og kontrol.

En anden vigtig erkendelse er, at kommunikationsmulighederne bliver hurtigere. Det gør, at mennesker i dag har adgang til langt større mængde information, på kortere tid end tidligere.

Samtidig bliver det svære at samle sig et overblik over informationsmængden. Cyberpunkerne er bevidste om, at igennem aktiv stillingtagen til sin virkelighed, er man med til at forandre den.

Derfor handler det om at påvirke mængden af information med sin egen mening, og samtidigt vælge og vrage i de informationer man synes er relevante.

Billedtekst:
Cyberpunk er et oprør mod magthavernes kontrol med informationsstrømmen

Se også:
SAA 96: John le Carré: “Natportieren”: Krig og profit
SAA 96: Erich Maria Remarque: “Intet nyt fra Vestfronten”

Flere artikler fra nr. 96

Flere numre fra 1993

Se flere artikler af forfatter:
Jesper G. Christensen

Siden er vist 1682 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside