Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 119 – September 1995 – side 8

Danske nazister bygger op gennem vold og terror

Nazisterne optrapper – vi kan stoppe dem

Ole Mølholm Jensen

Nazister er ikke blot en gruppe forvirrede personer, der har forlæst sig på den nazistiske ideologi. De danske nazister har gennem de sidste år ændret deres opbygning fra en næsten ren ideologisk opbygning til opbygning gennem vold og terror.

Selv om de er få, kan de blive et stort problem i de byer, hvor de organiserer. Men de kan stoppes, hvis brede dele af arbejderklassen tager problemet seriøst og konfronterer nazisterne.

August måned blev en hård måned for de danske nazister. Først ville de starte lokalradioen “Oasen”, men efter en demonstration mod nazisternes propaganda, samme dag som sendetilladelsen skulle behandles, vedtog lokalradionævnet, at nazisterne ikke skulle have sendetilladelse.

Demonstration var afgørende for beslutningen, fordi indkalderkredsen bag demonstrationen viste en markant politisk og faglig bredde. Masser af fagforeninger fra både Greve og København samt en række politiske organisationer – blandt andet Socialdemokratiet i Hovedstaden, SF, Enhedslisten og IS – stod sammen mod nazisternes propaganda. Så selvom der kun deltog 500 i selve demonstrationen, viste bredden bag indkaldelsen, at stemningen i arbejderbevægelsen var klart imod en nazi-radio, hvorfra de kunne organisere deres terror.

Jaget ud af byen

Men dermed var trængslerne ikke slut for nazisterne. Den stort anlagte nazi-march i Roskilde i anledning af dødsdagen for Hitlers stedfortræder, Rudolf Hess, endte med, at nazisterne måtte flygte ud af byen.

De 140 nazister blev mødt af arbejdere og unge fra Roskilde, der bestemt ikke ville have dem i byen. Forud for nazisternes march havde politiet gjort alt for at nazisterne uhindret kunne få lov til at marchere. En moddemonstration fik anvist en plads at demonstrere på flere kilometer væk fra nazi-marchen. Desuden forsøgte politiet at holde demonstranterne væk fra nazisterne.

Omvendt var politiet ekstremt venlige overfor nazisterne. Da nazisterne skulle marchere fra Vikingeskibsmuseet til Roskilde Arrest, brugte politiet al deres energi på at jage antinazisterne. Det betød, at nazisterne uhindret kunne slå en ældre mand og kvinde ned, der begge protesterede mod deres tilstedeværelse i Roskilde. Nazisterne fik også lov til at smide flasker og sten efter både demonstranter og pressefolk, uden at politiet greb ind.

Selv om det til dels lykkedes politiet at adskille nazister og antinazister, kunne politiet ikke forhindre en større mængde lokale i at jage nazisterne på tilbagetog, så de til sidst måtte flygte ud af byen i en delvist smadret bus.

Hovedet i busken

Roskildes socialdemokratiske borgmester, Henrik Christiansen, havde inden nazisternes march, opfordret Roskildes borgere til at blive hjemme og lukke døre og vinduer. En strudsetaktik mod nazisterne, som heldigvis ikke blev fulgt. Hvis borgmesteren havde fået sin vilje, kunne nazisterne have marchere uhindret gennem Roskild, og brugt deres march til at opbygge deres styrke med.

Det gik anderledes. Nazisterne blev jaget på flugt, og i stedet for at opleve en sejr over antinazisterne, måtte de indkassere et ydmygende nederlag.

Skriv til Socialistisk Arbejderavis

Mange af nazisternes chikanerier og overfald kommer aldrig frem i offentligheden, og der bliver derfor ikke reageret på dem. Et eksempel er en somalisk flygtning i Odense, som har modtaget et trusselsbrev, hvor der bl.a. stod:

“Beskidte negersvin, rejs hjem... Dit beskidte svin og sorte abe (undskyld aber, at jeg sammenligner jer med negre)... hvordan har du tiltusket dig en lejlighed i Danmark foran en masse boligløse danskere? .. hvis du ikke selv kan finde ud af, at flytte frivilligt, så er vi en kreds af danskere, som nok skal lære dig noget andet.” Underskrevet K.K.K (Ku-Klux-Klan)

Hvis du hører om lignende nazistiske chikanerier eller overfald eller selv udsættes for det, så ring eller skriv til Socialistisk Arbejderavis. Vi vil bringe din historie videre og forsøge at organisere modstanden mod nazisterne. Vi offentliggør kun dit navn i avisen, hvis du er indforstået.

Billedtekster:
Nazisterne skal ikke have lov til at marchere i vores gader. De skal stoppes af store demonstrationer. (foto: Rolf Larsen)

I Roskilde blev de 140 nazister mødt af vrede lokale indbyggere, som jog dem ud i en regn af flasker og sten.

Se også:
SAA 119: Marxisme i hverdagen: Er ytringsfrihed en ukrænkelig ret?
SAA 119: Nazist smidt ud fra skole
SAA 119: Dette er nazi-terror
SAA 119: Sådan kan enhed i arbejderklassen stoppe nazisterne

Flere artikler fra nr. 119

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Danmark

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 2227 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside