Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 128 – 8. februar 1996 – side 8

Udfordrer mindretallets tyranni

Demokrati på gulvplan

Renholdningsselskabets forsvar for demokrati er tom snak. Skraldemændenes demokrati på gulvplan skræmmer arbejdsgivere og fagbosser.

Århus Renholdningsselskab forsøger i en helsidesannonce at hænge skraldemændene ud som udemoratiske.

“Gennem årene har en lille håndfuld skraldemænd tiltaget sig mere og mere magt over deres kollegaer, som de styrer med hård hånd. Den daglige driftsledelse har været vidner til episoder, der minder om forholdet mellem stærke og svage fanger i de danske fængsler,” hedder det. Men sandheden er en helt anden.

Hjørnestenen i skraldemændenes faglige klub er, at alle har ret til at indkalde til et morgenmøde. Blot én skraldemand mener, at han har noget vigtigt på hjertet, bliver bilerne stående, indtil spørgsmålet har været diskuteret. Morgenmøderne kan vare lige fra 5 minutter til et par timer. Det typiske er, at klubbestyrelsen indkalder og orienterer om et eller andet, og bilerne kører ud efter et kvarter til en halv time.

Det andet princip er, at ingen tillidsvalgte kan underskrive en aftale, uden at den først er blevet godkendt på et morgenmøde.

Begge principper er fantastisk vigtige for skraldemændene. Arbejdsgiveren hader principperne, og bureaukraterne i fagbevægelsen kan heller ikke lide dem.

Demokrati

Skraldemændene praktiserer nemlig demokrati fra neden. Og det giver pote. Fordi folk selv er med til at bestemme og finde ud af, hvad der skal ske.

Hvis de samme principper blev udstrakt til hele samfundet, så ville tingene se anderledes ud.

Inden for fagbevægelsen kunne man afskaffe pamperne i toppen. Inden for virksomhederne kunne man afskaffe arbejdsledere og direktører. Arbejderne ville selv kunne styre samfundet.

Skraldemændenes aktion den 11. januar, hvor de selv overtog ledelsen af virksomheden, lå helt i tråd med deres daglige måde at klare tingene på i klubben. Da de stemte deres egen fagforenings forhandlingsresultat ned, lå det helt på linje med samme opfattelser.

Under strejken praktiserer de i endnu højere grad demokrati fra neden. Pressen forsøger at give indtryk af, at nogle få talsmænd laver alt og bestemmer alt.

Mere aktive

Tværtimod er langt flere skraldemænd aktive i dag end nogensinde tidligere. Omkring 50-60 har været med ude til støttemøder på arbejdspladser og til tillidsmandsmøder. Alle deltager i blokaderne. Omkring 100 skraldemænd deltog i demonstrationen foran Arbejdsretten i København. Alle deltager i at dele Skralde-Nyt ud på arbejdspladserne i Århus. Og morgenmødet er stadigvæk under strejken den højeste myndighed.

Skraldemændenes demokrati er arbejderdemokrati, demokrati fra neden.

Så der er gode grunde til, at alle dem, der forsvarer det passive repræsentative demokrati, som hele samfundet er bygget op på, er ude med riven efter skraldemændene.

Se også:
SAA 128: Skraldebosserne ud af Århus
SAA 128: Skraldestrejken i Århus: Støtten strømmer ind
SAA 128: Læserbrev: Vi er ikke skruebrækkere
SAA 128: Skraldemænd hjælper strejkende

Flere artikler fra nr. 128

Flere numre fra 1996

Siden er vist 1632 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside