Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 14 – November 1985 – side 3

Hellere en sejr til stilladsarbejderne end

En rød borgmester

Ole Mølholm Jensen

Den 19. november er der kommunalvalg. At dømme efter den mængde energi og materiale, som flere partier pumper ind i valgkampen, er det en utrolig vigtig begivenhed. Arbejderpartier som SF, DKP og VS har haft større medlemsaktivitet end længe set.

I Internationale Socialister vil vi fastholde, at valget ikke vil ændre en tøddel på arbejderklassens arbejds- og levevilkår. Nedskæringerne i kommunerne vil fortsætte, også efter den 19. november.

Det er ikke stemmesedler, som ændrer tingenes tilstand, men derimod arbejderklassens egen aktivitet.

Udbredelsen af solidariteten og støtten til de strejker, der er i gang nu, er vigtigere. En sejr for stilladsarbejderne betyder mere end 10 røde borgmestre. Kampen mod nedskæringerne kan kun vindes gennem strejker og aktioner, ikke gennem lobbyvirksomhed på rådhusene.

Reform eller revolution

De reformistiske partier tror, at vi kan ændre samfundet gradvist via reformer i kommuner og folketing, og derfor arbejder de selvfølgelig hårdt på at skrabe stemmer sammen.

For revolutionære er socialismen først og fremmest et resultat af arbejderklassens egen aktivitet og frigørelse. Vi arbejder på at støtte og generalisere de kampe, der er i gang.

Stilladsarbejderstrejken i Odense, Ålborg og Århus kan derfor også ændre mere i samfundet end stemmesedlerne d. 19. november.

Det giver ikke større selvtillid, styrke og sammenhold, at flere stemmer på det samme venstrefløjsparti. At stemme er en passiv handling. Arbejderklassen opbygger styrken igennem kollektive handlinger og kampe for egne interesser.

Selvom valget ikke vil ændre noget, er der alligevel grund til at tage det alvorligt. For det første fordi størstedelen af arbejderklassen tror på stemmesedlens magt, og for det andet fordi venstrefløjen også bevæger sig i den retning.

Partier som SF og VS lægger ikke længere vægt på de udenomsparlamentariske aktiviteter, men tror at kommunale repræsentanter er i stand til at sætte aktiviteter i gang. Denne udskridning mod reformisme er ikke mærkelig. Partierne har ingen revolutionær teori, og deres praksis bliver derfor mere og mere reformistisk.

Over for disse partier er det vigtigt at argumentere hårdt, da de præger mange militante folks holdninger til valget. Det er nødvendigt at sige, at disse partier vil ende som spareansvarlige partier, i takt med nedgangen i arbejderklassens aktiviteter.

På trods af disse mangler hos venstrefløjen vil vi i IS stemme. Vi vil stemme på VS, fordi VS opfattes som det mest radikale parti, og som det parti der mest konsekvent vender sig imod nedskæringerne.

Vi vil stemme sammen med de folk, der har disse forventninger til VS, da disse folk er de mest militante og anti-reformistiske.

Overfor dem, der stemmer på VS, vil vi kritisere VS og argumentere for, at de skal gå med i arbejdet for at opbygge et kæmpende alternativ til parlamentarisme.

Se også:
SAA 14: Efter stilladsstrejken: Stilladsen faldt sammen
SAA 14: Århus: Lager og Pak
SAA 14: Stilladsarbejderne har gjort det før: Sejr i ‘78

Flere artikler fra nr. 14

Flere numre fra 1985

Se flere artikler om emnet:
DK: Valg

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1545 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside