Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 184 – August 2000 – side 6

De rige kræver at de fattige betaler

Chris Bambery

G8 mødet i Japan brugte 6 mia på kaviar, hummer og vin til Clinton & Co. Mens de spiste, snakkede de om gælds-eftergivelse og fattigdommen i verden. Men der var end ikke krummer til de fattige, kun ord.

I Europa har vi nu mulighed for at overgå de store demonstrationer mod kapitalismen, som vi har set i Seattle, Washington og Millau.

Det kan vi, når repræsentanter for den internationale kapital mødes i Prag i september. Her skal de til møde med den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken.

IMF er bl.a. ansvarlig for de spareprogrammer, som har ødelagt store dele af Østeuropa og Rusland. IMFs økonomiske krav var hovedårsagen til Jugoslaviens hastigt voksende nationalisme og borgerkrig. Verden over ødelægger dens krav folks liv med nedskæringer i velfærd og forringet levestandard.

De, som samles til topmødet i Prag, er ansvarlige for de invaliderende gælds-tilbagebetalinger, som har betydet tilbagegang for mange af verdens lande.

Hvert år dør 17 mio. børn af helbredelige sygdomme. FN’s udviklingsprogram har udregnet, at 40 milliarder dollars ville være tilstrækkelig til at sørge for et universelt sundhedssystem, basal ernæring, rent vand, uddannelse og andre nødvendigheder til hele verdens befolkning. NATO brugte nøjagtig det samme på krigen i Jugoslavien sidste år.

Fattigdom er ikke begrænset til udviklingslandene. 21% af USA’s børn og 12% af danske børn lever i fattigdom. Alligevel er Microsofts Bill Gates’ personlige formue på 85 mia. dollars, større end 40% af USA’s befolknings tilsammen.

Omkring 40.000 personer kontrollerer 80 % af verdens-handelen. Topmødet i Prag vil samle 20.000 af dem, og deres mål er, at sikre en øget liberalisering af verdenshandelen.

Gør noget!

Topmødet i Prag giver Europas arbejderklasse en chance for at udfordre den frie markedsøkonomi. Den som også EU's ledere ser som fremtiden. Vi må arbejde for, at flest mulige tager til Prag. Vi må stoppe de globale herskeres møde, som det skete i Seattle.

En stor demonstration i Prag vil være en indsprøjtning til Nej-siden i slutspurten op til Euro-afstemningen to dage efter.

Kapitalismen, godt repræsenteret ved EU, IMF og Verdensbanken er godt i gang med at ødelægge menneskeheden og vores verden, gennem krig eller økologiske katastrofer.

Det er vigtigt at stå sammen for at rense verden for et system, som kun kommer en lille minoritet til gode – på det store flertals bekostning. Vær aktiv i kampen for et NEJ til Euroen og ta’ med til Prag.

Ta’ med til Prag d. 26. sept. og demonstrer mod IMF og Verdensbanken! Fra hele europa kommer der demonstranter til Prag. IMF og Verdensbanken kræver drastiske nedskæringer i lånerlandene, det betyder 50 kr om året pr. indbygger inden for sundhedssektoren, det betyder brugerbetaling på uddannelserne og fjernelse af subsiderer på fødevarer.

Generationer i Afrika, Asien og Latinamerika dømt til død eller fattigdom af IMF og Verdensbankens lånepolitik.

Se også:
SAA 184: En direkte rapport fra Frankrig: Gigantisk retssag mod den globale kapital (Millau)
SAA 184: IMF-udsultning startede oprøret i Indonesien
SAA 184: IMF hærger i Afrika
SAA 184: Løgnernes topmøde

Flere artikler fra nr. 184

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Chris Bambery

Siden er vist 2395 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside