Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 195 – August 2001 – side 5

Genoa baggrund

Brutal politivold mod demonstranter

Hans Erik Madsen

Magthaverne er i vildrede over, hvordan de skal stoppe den antikapitalistiske bevægelse. Berlusconis organiserede voldskorps fik ordre til at følge samme linie som politiet i Gøteborg – omend i endnu mere skærpet form.

Ligesom i Gøteborg blev der skabt en stemning af vold og frygt op til G8 mødet – trusler om bombeattentater og brevbomber fyldte billede i ugen op til topmødet. Men hvem stod egentlig bag dem. Var det højre- eller venstre-ekstremister? Var det politiet selv? Erfaringer fra 70'erne i Italien kom på manges læber, hvor højreekstremister i tæt samarbejde med politiet og støttet af CIA iværksatte bombeattentater for at kriminalisere venstrefløjen og arbejderklassen.

Den røde zone – Genovas gamle bydel, hvor G8 lederne holdt deres topmøde – var spærret totalt af. For at komme ind i bydelen skulle man have et pas. Og kun folk med fast bopæl kunne få et sådan. Masser af boligløse og arbejdere, som midlertidigt boede i området – blev smidt ud.

Alle i politistyrken – 30.000 – var udstyret med skydevåben, og havde ordre til at angribe alle demonstranter.

Genova og grænsen til Italien var i endnu højere grad end i Sverige lukket af. Tilrejsende blev chikaneret og tilbageholdt i mange timer, og mange blev arresteret.

På fredagens demonstrationer, hvor 50.000 deltog, satte politiet hele sin styrke ind. Og selvom fx. De Hvide Overalls, Ya Basta, som bygger på ikke-voldelige civile ulydigheds-aktioner, forud for deres aktion selv afvæbnede folk fra det hårde anarkistiske og autonome miljø, "Black Block", ændrede det intet for politiet. De gennemtævede de fredelige Ya Basta demonstranter. Carlo var en af de mange unge, som i frustation over politiets fremfærd svarede igen med stenkast. Politiets svar var en regulær likvidering, som efterfølgende video-optagelser også dokumenterer.

Volden skal skræmme os

Men politiets brutale adfærd skræmte ikke folk væk om lørdagen – tværtimod. 300.000 deltog i den hidtil størte antikapitalistiske demonstration.

Modsat i Gøteborg angreb politiet også de store demonstrationer. Politiet splittede ganske enkelt den store demonstration med knipler og tåregas. Og folk blev jagtet efter demonstrationen på vej ud af byen. Om aftenen gik politiet igen amok. De stormede Independent Media Center, og en skole tæt på, hvor uafhængige mediefolk og mange aktivister sov. Alt blev splittet ad, og folk blev gennemtævet og arresteret. Politiets officielle begrundelse var, at de søgte efter slagvåben. Det fandt de intet af. Men derimod fandt de det de gik efter: Masser af videooptagelser af deres egne voldshandlinger, som de konfiskerede.

Politiet benyttede sig også i endnu højerede grad end tidligere af politiprovokatører. De infiltrerede "Black Block", og var med til at fremprovokere hærværk og vold. Videooptagelse efter videoptagelse viser politibetjente med hætter på, som på det ene billede er i kamp mod politiet, og på det næste billede fredeligt og roligt går rundt og snakker med andre betjente bag politikæderne.

Facitlisten på politibrutaliteten er langt fra gjort op endnu. Men indtil videre ser voldslisten sådan ud: Én dræbt, 280 arresteret, 231 sårede. Men herudover var der hundredevis af personer, som blev sårede, men ikke turde tage på hospitalet, fordi politiet arrestede folk dér. Herudover er der 50 til 80 demonstranter – de fleste udlændinge – der er forsvundet.

Beretningerne fra folk, der er blevet arresteret taler sit eget sprog: De var udsat for tortur og vold – fysisk og psykisk. Fx skriver Attac i Italien: "Mænd, kvinder, syge, og selv funktionshæmmede blev slået, udskældt, truet og ydmyget. I Bolzaneto-kasernen sang politisoldaterne denne strofe, som de ville have arrestanterne til at synge med på: “1, 2, 3, leve Pinochet, 4, 5, 6, død over jøderne, 7, 8, 9, den lille neger kan vi ikke lide, Sieg Heil Apartheid.”

De havde ret, Genova var omskabt til Santiago i Chile under Pinochet.

Men G8 lederne og deres organiserede voldsapparat kunne ikke ligesom Pinochet drukne den folkelige modstand i vold og blod – og få folket til at tie.

Modstand

Responsen ovenpå statsmagtens vold i Genova har været imponerende. Som Attac Italien skriver:

“I går, under begravelsen af Carlo Giuliani, deltog mere end 350.000 mennesker i Italien i demonstrationer og "sit down" aktioner og stod på informations boder i alle de italienske byer (ja, absolut alle!).

I Milano gennemførte mere end 100.000 mennesker en symbolsk besættelse af byen natten til den 24. juli. I Rom demonstrerede 50.000 mennesker i fire dage i træk.... Der var ingen voldstilfælde, ingen sammenstød med politiet, ingen sten som susede gennem luften. Bare et par ord i taktfaste råb fra demonstrationerne: “Skam”, “mordere”. Bevægelsen er fredelig, volden er imod bevægelsen. Om nogen tvivlede på det, så har de sidste dage helt fjernet denne tvivl.”

Responsen mod politivolden har udløst en politisk krise i Italien. Berlusconis regering var tvunget til at gå i defensiven og indlede en undersøgelse af politiets adfærd. Foreløbig har det udløst politiske fyringer af fire ledende politichefer. Genova viste, at selv et nok så repressivt statsligt voldsapparat kan rystes af massemobiliseringer.

Øjenvidneberetning efter politiets overfald på Medie-centret

“Vi så folk blive bragt ud med brækkede ben, arme og næser. Der var blod overalt.”

Francesco Martone, De Grønne, rådmand i Genova

Se også:
SAA 195: Genoa baggrund: Attac i Italien og Frankrig protesterer mod politivolden
SAA 195: Genoa baggrund: Black Block svækker bevægelsen
SAA 195: Hvilken vej for den antikapitalistiske bevægelse?: Vi skal ikke lade os skræmme
SAA 195: 300.000 rystede G8 i Genoa: Vi vinder – og de taber
SAA 195: Socialistisk Arbejderavis mener: Genoa: Vi var de mange, de var de få
SAA 195: Socialistisk Arbejderavis mener: Ny bevægelse – ny venstrefløj

Flere artikler fra nr. 195

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Genoa 2001
Politiet

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen

Siden er vist 2039 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside