Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 205 – August 2002 – side 2

12.000 demonstranter mod Verdensbanken i Oslo

Kasper Sinding Meyer

“Vår verden er ikke til salgs.”

Sådan lød det fra de 12.000 demonstranter, der var på gaderne i Oslo den 24. juni for at demonstrere imod Verdensbanken (VB).

Efter at VB igennem længere tid har været under skarp kritik for sin fattigdomsskabende politik, forsøger den nu at ændre sit image igennem lukkede forskerkonferencer, som den der fandt sted i Oslo samme dag som demonstrationen.

Indholdet af VBs politik rundt omkring i verden – den neo-liberalistiske ideologi – er desværre indtil videre forblevet den samme og de fattige lande har endnu ikke set nogle af alle de lovende ord, der kommer fra VB, blive til virkelighed.

Igennem bundløse gældssummer styrer VB i dag et utal af fattige lande. Resultatet er masseprivatiseringer af alt fra sygehuse til vand, store gældsafdrag, samt omlæggelse af landenes produktion til eksport til Vesten. Grænserne åbnes for de multinationale selskaber, som står i kø efter billig arbejdskraft, hvor folk under de laveste vilkår ofte lønnes til langt under den fastsatte minimumsgrænse.

De åbne grænser betyder, at de fattige lange gang på gang bliver taberne, når de rige lande under en effektiviseret indbyrdes konkurrence indfører protektionistiske forholdsregler. U-landene er blevet til vor dags kolonier og er dømt til at være råvareproducenter for Vesten. Resultatet er dyb fattigdom. Det seneste eksempel herpå er, at VB ved starten af en ny hungersnødskatastrofe i Malawi, lagde stort pres på landets præsident Maluzi for at sælge 28.000 tons korn for at tilbagebetale gæld.

Om selve demonstrationen udtalte palæstinenseren Mohammed Alzbaidi: “Jeg syntes det er utrolig interessant, at så mange støtter op om demonstrationen. Som palæstinenser ved jeg, at Israel er et resultat af kapitalismen, og jeg syntes, det er vigtigt, at der er modstand i mange lande. Jeg ved ikke, hvordan denne nye antikapitalistiske tendens ender, men jeg ved, at USA er afhængig af deres våben, og at folk er imod dette.”

På trods af, at det norske politi op til demonstrationerne havde ført en skræmme-kampagne for at folk ikke skulle møde op, forløb demonstrationerne fredeligt, idet politiet på dagen holdt sig i skindet og ikke optrådte provokerende og aggressivt, som vi har set i så mange andre tilfælde.

Se også:
SAA 205: Spanien viste vejen: EU-formandskab skabte modstand
SAA 205: Socialistisk Arbejderavis mener: Nej til kapitalens, krigens og racismens Europa

Flere artikler fra nr. 205

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Den globaliseringskritiske bevægelse

Se flere artikler af forfatter:
Kasper Sinding Meyer

Siden er vist 1736 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside