Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 206 – September 2002 – side 3

Socialistisk Arbejderavis mener

Ingen krig mod Irak

USA’s præsident Bush har ikke lagt skjul på de fremskredne planer om et angreb på Irak, men de seneste meldinger fra krigsgalningen er, at han nu ikke længere har så travlt med at angribe Irak.

Krigsplanerne er ikke taget af bordet, men ’udsættelsen’ udtrykker meget godt, at presset mod Bush har været for stort, ikke mindst pga. den store modstand mod krigen, især i Europa og i Mellemøsten, men også internt i USA.

Den danske regering, har, som værtsland for formandskabet i EU, svært ved at finde ud af hvilket ben de skal stå på. Udenrigsminister Per Stig Møllers hidtil eneste udmelding på spørgsmålet om, hvordan regeringen vil forholde sig til en evt. krig er, at “naturligvis følger vi i EU-udenrigsministerkredsen udviklingen nøje”.

Modsat har Socialdemokratiet meldt ud, at de vil være imod krigen, hvilket er unikt, da skiftende danske regeringer traditionelt har bakket op om USA’s imperialistiske krige.

Under USA’s krig mod Irak i 1991, støttede Danmark USA’s kyniske krig ved at sende krigsskibet Olfert Fischer til Golfen – fyldt med danske soldater. Og senest har Danmark deltaget med 1000 soldater i USA’s krig mod Afghanistan.

En amerikansk ledet krig mod Irak vil hurtigt udvikle sig til et stort dilemma for den danske regering, på grund af modstridende interesser i det danske borgerskab.

På den ene side har vi den politiske situation, hvor Danmark skal spille en ’samlende’ rolle i EU, i kraft af formandskabet. Dansk støtte til USA’s krig vil stille regeringen i en meget svær situation i EU, hvor to af de mest magtfulde EU-lande, Frankrig og Tyskland, er imod krigen. Men på den anden side har det danske erhvervsliv stærke interesser i at støtte USA.

Danmarks største – og mest forgyldte – kapitalist, Mærsk McKinney Møller, fornyede, i august, en kontrakt med det amerikanske forsvarsministerium Pentagon. Kontrakten, der er 1,7 mia. kroner værd, går ud på, at virksomheden Mærsk Sealand skal stå for vedligeholdelse og drift af otte amerikanske militærskibe, der forventes indsat i en evt. krig mod Irak. Under USA’s sidste krig mod Irak i 1991, stillede A.P. Møller gratis containerskibe til rådighed for den amerikanske hær. I perioden efter indgik koncernen en række milliardkontrakter med det amerikanske forsvar.

Krigsfaren er ikke drevet over, men vi har set at krigsmodstand har været med til at udsætte en blodig krig. Det gør fortsat opbygning og styrkelse af krigsmodstanden endnu mere relevant, især i dette politiske klima med en voksende anti-kapitalistisk bevægelse og med en splittet herskende klasse. Og især Socialdemokratiets klare udmelding mod krigen er centralt for at styrke krigsmodstanden.

Vi skal, sammen med alle krigsmodstandere – socialdemokrater, humanister og socialister – lægge det størst mulige pres på vore egne magthavere, og sammen med en internationale antikrigsbevægelse en gang for alle stoppe USA’s vanvittige planer om angreb på Irak.

Læs også midtersider, side 9 og reportage fra fredsdemonstration i Århus, s. 10.

Se også:
SAA 206: Ingen krig mod Irak
SAA 206: Opbyg krigsmodstanden: Bredde og aktivitet
SAA 206: Hvad handler krigen om?
SAA 206: USA ønsker krig mod Irak: Imperialismen kan knækkes

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 206

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Siden er vist 2758 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside