Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 206 – September 2002 – side 6

Ingen krig mod Irak

Jørn Andersen

Magthaverne i Washington forbereder sig til krig. For 11 år siden blev Irak sønderbombet. Nu forbereder Bush en gentagelse under dække af “kampen mod terror”.

I mellemtiden har USA’s økonomiske sanktioner – ifølge FN-organisationen UNICEF – dræbt 500.000 børn. Sidste vinter gik det ud over Afghanistan, hvor over 6.000 børn og voksne blev dræbt.

Hver eneste måned siden 1991 er der foretaget bombninger i Irak. Og hen over sommeren har både USA og England kraftigt optrappet i og omkring Irak.

Bush-regeringen satser på at udnytte stemningen efter 11. september til at få et fastere greb om Mellemøsten og dens olie.

Antikrigs-demonstration i London

Krigsmodstanden har samlet op til 100.000 mennesker til demonstrationer i London.

Modstand

Bush er stødt på modstand fra mange sider:

  • Kun få i den arabiske verden tror på, at krigen handler om demokrati. De har set Israels massakrer af den palæstinensiske befolkning. Krig mod Irak vil rejse 100.000‘er i protest i de arabiske storbyer.
  • Også i Vesten er tilliden til USA og Bush meget lille. Den anti-kapitalistiske bevægelse har sat fokus på globale, – USA-dirigerede – uretfærdigheder. I Tony Blairs England viser opinionsundersøgelser flertal imod krig. De seneste meningsmålinger i USA viser, at 41% er imod at sætte landtropper ind i Irak, kun 31% var imod dette for blot to måneder siden. Der har også været demonstrationer i USA. I august samledes 500 mennesker under parolen “Drop Bush, Not Bombs”, uden for et ‘fundraiser’-møde hos Det Republikanske Parti.
  • Selv magthavere i EU er kritiske. De er bange for, at USA bliver for dominerende. Også Rusland og Kina er betænkelige. Tysklands kansler Schröder taler mod krig i sin valgkamp.

I Danmark har tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft udtalt sig mod krigen og opfordret EU-landene til samlet at sige fra. Den borgerlige regering har valgt en “ikke-høre-ikke-se” holdning. Sammen med Mærsk McKinney-Møller støtter de en krig, men kun få tør sige det offentligt.

Splittelsen mellem verdens magthavere skal udnyttes til at skabe en stærk bevægelse mod krigen. Faktisk har vi en historisk chance for at stoppe en krig, inden den går i gang.

Opposition

Der er to slags opposition til Saddam Husseins styre i Irak: Den ene håber på “at blive kalif i stedet for kalifen”. De stiller pænt op, når USA har brug for en “demokratisk” opposition – i forventning om en indbringende belønning bagefter.

Den egentlige demokratiske opposition har intet at vinde ved USA’s krig. De slipper måske for Saddam Hussein, men får i stedet nye brutale undertrykkere – nu med USA i ryggen. Skal Saddam Hussein fjernes fra magten, kræver det et folkeligt oprør fra neden – i Irak. Dette så vi i Serbien, hvor arbejderklassen, på trods af at NATO’s krig udryddede store dele af den demokratiske opposition, væltede Milosevic gennem strejker og demonstrationer.

USA’s krigsforberedelser handler ikke om at forsvare demokrati eller andre ædle motiver. Det handler om magt og profit, om olie og militær dominans.

George Bush ønsker med alle midler at sikre et vanvittigt system, som giver enorme privilegier til den lille elite, han selv tilhører.

Hvis prisen er en halv eller hel million døde i Irak, så er den pris værd at betale. Sådan er tankegangen hos folk som Bush, Rumsfeld og Powell. De har nemlig gjort det mange gange før.

Læs mere om imperialismen side 9

Se også:
SAA 206: Opbyg krigsmodstanden: Bredde og aktivitet
SAA 206: Hvad handler krigen om?
SAA 206: Socialistisk Arbejderavis mener: Ingen krig mod Irak
SAA 206: USA ønsker krig mod Irak: Imperialismen kan knækkes

Flere artikler fra nr. 206

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 4737 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside