Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 206 – September 2002 – side 7

Opbyg krigsmodstanden

Bredde og aktivitet

Jørn Andersen

Ved USA’s krig i Afghanistan startede modstanden samme dag, den første bombe faldt. Denne gang har vi chancen for at stoppe krigen, inden den går i gang. Men det kræver, at vi lærer af modstanden sidste gang.

Krigsmodstand ved EU-topmødet i Barcelona

Under de massive demonstrationer i forbindelse med EU-topmødet i Barcelona i foråret, var krigsmodstanden central.

I f.eks. Italien og Grækenland var der kæmpe-demonstrationer mod krigen lige fra dens start. Snart var der flertal mod den i befolkningen.

I England kom bevægelsen lidt senere i gang. Til gengæld er den vokset lige siden. To store demonstrationer har trukket først 50.000, så 100.000. Bevægelsen har været i stand til at vinde flertallet, så Bushs puddelhund, Tony Blair, nu har befolkningen mod sig.

“Stop the War Coalition” forbereder nu demonstration 28. september mod Irak-krigen. Den forventes at blive endnu større end de foregående.

I Danmark kom bevægelsen mod krigen i Afghanistan aldrig rigtigt i gang. Efter en god start døde bevægelsen hen i forudsigelig pænhed og evnede ikke at appellere til en bredere skepsis over for USA’s krig. Forklaringen er enkel: I Italien, Grækenland og England er bevægelsen samlet om det alle er enige om, nemlig “Stop krigen“. Om man sympatiserer med islam eller socialisme, om man støtter militant modstand eller en forhandlingsløsning, så har man været enige om at bekæmpe krigen.

Enhed

Det har gjort bevægelsen i stand til at komme langt ud over den sædvanlige “hvide middelklasse”: I England er der f.eks. mange muslimer, asiater, arbejdere og unge, som er aktive. Man har praktiseret den “enhed med respekt for forskellighed”, som også præger den anti-kapitalistiske bevægelse.

I Danmark, især i København, blev det enormt vigtigt at tage lige så meget afstand fra “terror” som fra USA’s krig. Men ikke nok med det: Talere, der så angrebet på World Trade Center som et resultat af USA’s imperialisme, blev kontant sorteret fra. Folk med islamistisk baggrund blev udelukket osv.

Resultatet blev forudsigeligt: Man var kun i stand til at appellere til de i forvejen overbeviste. Antallet af deltagende muslimer faldt. Gennemsnitsalderen steg. Den dynamik, som skulle rejse debatten på skoler og arbejdspladser, blev aldrig aktiveret, fordi man var for bange for at gå ud over den dagsorden, medier og magthavere havde sat.

Vi må lære af fejlene fra sidste gang. Lad os opbygge en bevægelse, der samler modstanden under én parole: Ingen krig mod Irak. Undervejs kan vi så åbent diskutere, om alternativet er islam, vestlig parlamentarisme eller socialisme fra neden. Men modstanden bør være samlet mod vores fælles hovedfjende: USA’s krig. En levende, aktiv, multikulturel modstand kan give Bush og hans krig et velfortjent nederlag. Lad os samles om det, inden krigen starter.

Aktiviteter mod krigen

  • 31. august er der demonstration i forbindelse med EU's udenrigsministermøde i Helsingør. Rådhuspladsen i Helsingør, kl. 11.30
  • Der er opstartet en underskriftindsamling mod USA’s krigsplaner mod Irak, med opfordring til den danske regering om, at gå imod krigen. Underskrifterne sendes til statsminister Anders Fogh Rasmussen
    Få underskriftslister hos ISU: tlf.nr: 86 19 30 24 e-mail: isu@socialister.dk

Se også:
SAA 206: Ingen krig mod Irak
SAA 206: Hvad handler krigen om?
SAA 206: Socialistisk Arbejderavis mener: Ingen krig mod Irak
SAA 206: USA ønsker krig mod Irak: Imperialismen kan knækkes

Flere artikler fra nr. 206

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Krigsmodstand (DK) 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 4224 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside