Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 254 – 6. april 2006 – side 6

Stop krigen mod Iran – før den starter

Nels Peter Mortensen

USA og Storbritannien er på tærsklen til at starte en ny krig i Mellemøsten, på et endnu svagere grundlag, end krigen mod Irak.

Kate Hudson, fra Campaign for Nuclear Disarmament (CND), fortæller til Socialist Worker, hvor hyklerisk Vesten og i særdeleshed Bush og Blair optræder i denne konflikt.

Bush og Blair bruger aftalen om ikke-spredning af atomvåben fra 1968, til at begrunde deres voksende retoriske aggression mod Irak. Aftalen blev oprindeligt underskrevet af USA, Sovjetunionen og Storbritannien, og er siden blevet skrevet under af over 180 lande, heriblandt Iran.
Aftalen går overordnet ud på, at de lande der skriver under, og har atomvåben, ikke må udvikle flere, og heller ikke nye atomvåben, og de skal afvikle deres atomvåben. Lande, der skriver under, og ikke har atomvåben, må ikke udvikle sådanne våben.

De lande der skriver under, har til gengæld lov til at udnytte atomkraft til fredelige formål, altså atomkraft, og de har muligheden for at få hjælp med en sådan udvikling, og her er Iran også blevet hjulpet med deres atomkraftprogram flere gange, siden starten i 70’erne, af både USA og Storbritannien.
For at sikre, at ingen snyder har det internationale atomvåben agentur, kontrollører, som rejser ud og kontrollerer atomkraftværker, og sikrer at ingen udvikler nye atomvåben.
Udvikling af atomanlæg
Og disse inspektioner har ikke vist nogen tegn på, at Iran udvikler atomvåben, så hvorfor taler Bush, så, i et mere og mere aggressivt tonefald, om at Iran er ved at udvikle atomvåben, Iran har endda underskrevet en del af traktaten, der gør, at de bliver udsat for oftere, og mere vidtgående inspektioner, end de andre lande, der blot har underskrevet den første del af traktaten. Denne del af traktaten, har USA og Storbritannien i øvrigt ikke engang underskrevet.
Desuden, overholder Bush og Blair ikke dele af denne traktat. Fx sidder Blair lige nu, og tænker over, om han skal udvikle et nyt atomvåbenprogram kaldet Trident. Både USA og Storbritannien har udviklet mængder af nye atomvåben siden, de underskrev traktaten, hvor der stod, at de ikke ville gøre dette.

Der har også været problemer med Iran, og hele omfanget af landets atomvåbenprogram har ikke været offentligt, men disse problemer blev klaret allerede i 2003, så det kan ikke være det der er problemet for Bush og Blair.

Et nyt Irak?
Men hvorfor lyder der så skingre verbale angreb fra Washington og London mod Iran?
Det minder om noget vi har hørt før, inden invasionen af Irak blev der også gjort meget ud af, Iraks påståede masseødelæggelsesvåben. Men disse våben er aldrig blevet fundet, og det er jo klart for alle, at krigen mod Irak ikke blev startet på grund af masseødelæggelsesvåben, men derimod, som en del af USA’s forsøg på, at have fuldstændig kontrol med Mellemøsten, og de olieressourcer, der er i landene.

Og ligesom Irak, har Iran også store olie- og naturgasressourcer, og det kribler i Bush og Blairs fingre, for også at få kontrol over disse, og få den fuldstændige kontrol over olieressourcerne i Mellemøsten.
Spørgsmålet er om Bush og Blair vil gå i direkte krig mod Iran. Måske vil de holde sig til flyangreb, da Iran har et meget bedre opbygget militær, end Irak havde. Måske vil de også gøre brug af deres gode ven Israel, der paradoksalt er det eneste land i regionen, der ligger inde med atomvåben, og stadig gør det, selvom der er blevet vedtaget flere resolutioner af FN’s sikkerhedsråd, for at de skulle afvikles, og at der slet ikke skulle være atomvåben i regionen. Men der har ikke været tale om angreb på Israel på grund af deres atomvåben, fordi USA holder hånden over landet.

Herfra skal lyde en opfordring til at skrive under på hjemmesiden: www.stopwaroniran.org/petition , der sender underskrifterne videre til Bush og hans storkapitalistiske lakajer.

Se også:
SAA 254: Indtryk fra den 4. Cairo-konference: Hamas-sejr, Irak-modstand og kamp mod diktatur og privatiseringer
SAA 254: Ægypten: Studerende kæmper for deres organisationer
SAA 254: Toronto, Canada: Socialister og muslimer i fælles protest mod Muhammed-tegninger

Flere artikler fra nr. 254

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Iran

Se flere artikler af forfatter:
Nels Peter Mortensen

Siden er vist 3667 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside