Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 254 – 6. april 2006 – side 10

4-siders-tillæg: Frankrig i oprør

Udfordring for den franske venstrefløj

Lige siden 1995 har den franske herskende klasse klaget over dens manglende evne til at gennemføre neoliberalismen. Ligesom i Danmark forklædes projektet med ord som “modernisering“ og “reform“. Socialistpartiets regering i slutningen af 90’erne rykkede hurtigt mod højre og mistede sin folkelige opbakning.

Højrefløjen blev atter samlet og de konservative fik magten igen i 2002 under premierminister Jean-Pierre Raffarin. I 2003 tog han kampen op med store protester for at få gennemført et angreb på pensionerne. Men projektet blev afsporet i maj sidste år, da franskmændene stemte nej til både socialisternes og de konservatives kamp for den neoliberale EU-traktat.

Den kampagne blev ledet af “nej-komiteer“. De sammenbragte en bred vifte af aktivister til venstre for socialistpartiet sammen med Kommunistpartiet, Attac-kampagnen mod neoliberalisme og Ligue Communiste Révolutionaire, Frankrigs største radikale venstregruppe. Et forenet radikalt venstreorienteret politisk alternativ i Frankrig kunne have opstået fra denne gruppe, men de involverede partiledelser greb ikke chancen.

Nu ser vi den fantastiske energi og bredde i studenterbevægelsen, som tiltrækker flere og flere arbejdere – muligheden er genskabt. Aktivister i Frankrig skal gribe denne chance til at udbrede bevægelsen, mens de presser for etableringen af en venstrefløj, der kan udfordre neoliberalismen og både de konservative samt socialistpartiet.

Se også:
SAA 254: Det mener vi: Europa strejker mod nyliberalismen
SAA 254: 4-siders-tillæg: Frankrig i oprør: Store strejker og demonstrationer ryster den franske regering

Flere artikler fra nr. 254

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Siden er vist 2709 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside