Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 259 – 6. september 2006 – side 2

Det mener vi

Mobilisér til 3. oktober – mod krig, racisme og nyliberalisme

1. og 2. september fandt to vigtige konferencer sted i København. Både “Genstart Danmark“ for de unge og “2. september“ var på hver sin måde en fortsættelse af 17. maj-protesterne, hvor over 100.000 demonstrerede landet over mod Foghs velfærdsangreb.

Begge konferencer kunne have sat skub i mobiliseringen til protesterne 3. oktober ved folketingets åbning. Det skete ikke – selv om det var tydeligt begge steder, at 17. maj havde gjort en forskel.
På ungdomskonferencen blev det nedstemt at mobilisere til 3. oktober, fordi ledelsen i DSU (de unge soc.dem.) ikke ville være med – og de andre ville ikke gå imod DSU.

2. september måtte der ikke vedtages noget – af hensyn til ledelserne i de store fagforbund. Men presset var så stort, at det endte med en opfordring til organisationerne om “hurtigt at tage stilling til opbakning til den landsdækkende aktionsdag“.

For de to konferencer var ikke bare “business as usual“. 17. maj havde givet en følelse hos mange af, at hvis bare vi står sammen, så kan vi stoppe regeringens angreb. Der var mere reel diskussion end tidligere af hvad man kan gøre i fællesskab – men ingen konklusioner.

Der er startet mange lokale initiativer til at samle modstanden. Nogle steder mod de kommunale nedskæringer, andre steder med udgangspunkt i “Genstart Danmark“ eller 17. maj.

Men som en fyr fra Århus sagde på ungdoms¬konferencen: “Landsdækkende mobiliseringer er den bedste støtte vi kan få i Århus i kampen mod de kommunale nedskæringer.“ Selv om det pibler og gror lokalt, kan fælles protester skubbe bevægelsen fremad – som vi så 17. maj.

Derfor skal vi sætte alle kræfter bag mobiliseringen til 3. oktober.


Socialistisk Arbejderavis har i lang tid peget på, at venstrefløjens underdanighed over for fagtoppen eller karrieremagerne i DSU-ledelsen hæmmer bevægelsens udvikling. Det skete også denne gang. Konferencerne blev ikke startskud til at mobilisere til 3. oktober – selv om det var det, det store flertal af deltagerne ønskede.

Skal vi så bryde enheden med socialdemokraterne? Nej, men venstrefløjen skal ændre præmisserne for enheden. Vi skal ikke acceptere, at alt er aftalt på forhånd på lukkede møder, men sætte tingene til reel debat blandt tillidsfolk og aktivister.
De socialdemokratiske ledere misbruger det udbredte ønske om enhed til at blokere for den aktive enhed, som også menige socialdemokrater og DSUere ønsker. Venstrefløjen må ikke hoppe på den limpind og lade disse folk i stikken.


3. oktober handler ikke kun om velfærd, men også om krig og racisme. Regeringen er på tynd is i Irak og Afghanistan, og det skal bruges til at opbygge en stærkere modstand mod krigen.

Krigsmodstanden er central, ikke kun for dens egen skyld, men også fordi folk, der organiseres til aktiv krigsmodstand, “automatisk“ også er aktivister mod racisme og nyliberalisme. En stærk krigsmodstand er også en vej til en stærkere venstrefløj.

Med en stærkere venstrefløj kan vi få langt mere end enkelt-markeringer som 17. maj – og 3. oktober – men en permanent bevægelse. En bevægelse, der kan stoppe Fogh.

Se også:
SAA 259: Velfærd til alle
SAA 259: 2. september velfærdskonference: Ja til udvikling – Nej til afvikling
SAA 259: Genstart Danmark – En modsætningsfuld konference

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 259

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Velfærdskampe 2006

Siden er vist 2844 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside