Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 266 – 14. marts 2007 – side 3

Økonomi for Antikapitalister

50 milliarder på 10 minutter

Jakob Nerup

Mens bilerne brændte og brostenene fløj i kampen om Ungdomshuset, så skete der voldsomme ting i den finansielle verden. Overalt på verdens børser handlede de hysterisk på den “grå tirsdag“, som Economist har døbt den 27. februar. Det hele startede på Shanghais børs, hvor faldet i aktiekurserne var på 8,8 %, fordi der gik et rygte om, at der var en skat på vej af aktiegevinster i Kina. Det spredte sig til resten af verden på få timer, og på Københavns Fondsbørs blev der skåret 40 milliarder af aktieværdien. Forklaringerne på det pludselige fald er mange, og det var tæt på at blive en ren lavine i stil med 1997.

Jakob Nerup

De væsentligste forklaringer ligger dels i selve børshandlens logik og dernæst i verdensmarkedets aktuelle realiteter. Børshandlen afspejler dybest set ikke en økonomis styrke, men kun den marginale profitmulighed. Virksomheder med store overskud og velkonsoliderede pengetanke, kan opleve store kursdyk, hvis deres regnskaber eller kvartalsrapporter ikke udviser ekstraordinær vækst i forhold til den forrige periode, det er fx hvad der er sket for A.P. Møller – Mærsk. Og hele lande kan opleve dyk, når kapitalen trues med marginale politiske indgreb i deres magt eller profit. På den måde fungerer børserne og aktiehandlen ikke som et reelt økonomisk barometer, men snarere som et psykologisk pulsmåler for de mest grådige. Det groteske er selvfølgelig, hvor meget det kan betyde, når de grådige agerer på børsen, for efter krakket i Sydøstasien i 97 var det først og fremmest arbejderne og de fattige, som betalte prisen gennem arbejdsløshed og beskårede offentlig service.

Men selvfølgelig udtrykker børshandlen også nogle globale forhold i økonomien. Kina er i dag verden største manuelle fabrik, og meget af verdens produktive vækst stammer herfra. Denne vækst beror på en stadig strøm af ekstrem billig og undertrykt arbejdskraft, som producerer under forfærdelige forhold og ødelægger Kina miljø. De store profitter, som deles mellem Kinas elite og de multinationale, stammer herfra. Men produkterne fragtes over havene i Mærsks skibe til Vesten med USA i spidsen. Og i USA er økonomien ved at gå i stå. Investeringerne vokser ikke, forbrugertilliden er faldende og hushandlerne i fald. Og samtidig vokser det amerikanske underskud, fordi forbruget er importbaseret, men statens underskud er finansieret af Kina og Japan. Det kan forklare, hvorfor en mindre rystelse på Shanghais børs kan få alle verdens børser til at skælve.

I Danmark åbnede børsen mandag d. 5 marts med at falde. På 10 minutter var 50 milliarder kroner barberet af de danske aktier. Som en reaktion på det globale marked, men også ramt af sin egen syge logik. Fx faldt værdien af rederiet Toms aktier med 4 %, fordi deres profitprofeti for 2007 ikke var lige så stor som i 2006, hvor rederiet scorede 1½ milliard i overskud og kunne nøjes med at betale 2,4 % i skat. De grådige er udenfor demokratisk kontrol, og jeg har ingen aktier i lighed med flertallet af danskerne. Så derfor kunne vi gøre flertallet glade, hvis vi sparkede de grådige ud fra børsen og omdannede den til et nyt ungdomshus.

Se også:
SAA 266: OK-forliget skal stemmes ned!
SAA 266: Solidaritet gav sejr til århusianske skraldemænd
SAA 266: Om alliancepolitik og erfaringer i kampen mod nyliberalismen: Den norske metode
SAA 266: Kommentar af Per Clausen: Folkeligt oprør kræver bevidst indsats

Flere artikler i serien Økonomi for Antikapitalister

Flere artikler fra nr. 266

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2787 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside