Socialistisk Arbejderavis
Nr. 27 – Februar 1987 – side 3
IS mener
Arbejdsro for regeringen?
Schlüter “kunne ikke havde gjort det bedre”. OK-forliget har afværget en gentagelse af storkonflikten fra 1985, som regeringen, arbejdsgiverne og de faglige ledere har været hunderædde for.
Schlüter og kompagni har i praksis købt sig fred i optakten til det kommende folketingsvalg. Palle Simonsen har friet til de 800.000 offentligt ansatte ved at give dem lidt mere end ingenting.
De ville have fred, inden nye skatter, afgifter og skrappe indgreb overfor arbejderbefolkningen er nødvendige.
Det gør det ikke mindre skandaløst, at det hele er kommet på bordet uden et eneste strejkevarsel fra fagtoppen. Hvis de vil købe sig ro, har man ikke en gang udnyttet arbejderklassens styrke til at presse prisen op.
Det er denne styrke, som arbejdsgiverne stadig er angst for. Stigningerne i mindstelønnen udgør kun 0.02% af lønsummen i jern- og metalområdet og 0,67% blandt privatansatte HK’ere.
På længere sigt er det endnu værre. Fire-årige overenskomster og den fleksible arbejdstid og opsplitning, der kommer som bagsiden af arbejdstidsnedsættelse, kan gøre arbejderklassen endnu svagere.
Mange socialdemokrater er også glade for ok-resultatet. Det skaber ro for regeringen. “Når Anker kommer til, behøver han ikke at tænke på situationen på arbejdsmarkedet de første år af hans regeringstid,” sagde Georg Poulsen.
Lumske planer
Mange militante og socialister frygter, at han ikke snakker om en S- eller S-SF-regering. De er bange for, at de aftaler, der blev strikket sammen af forbundstoppens højrefløj og duerne i Jernets Arbejdsgiverforening, bliver gentaget i en regering bestående af de pragmatiske konservative og socialdemokraterne.
Mange har det dårligt, da deres perspektiv om et arbejderflertal som løsning for mange af arbejdernes problemer går fløjten. Der er ingen tvivl om, at et sådant åbent klassesamarbejde vil gøre det nemmere at få mange af de nødvendige, hårde indgreb igennem i de næste år.
Sandheden er faktisk, at ingen regering får fred, om det er de borgerlige, SK, eller et arbejderflertal. Den danske kapitalismes problemer strammer til. Der kommer indgreb uanset regeringens farve.
Arbejdsro kan heller ikke planlægges på topplan. Børsens Nyhedsmagasin, ugebladet for top erhvervsledere, ser ikke lyst på fremtiden. “De fleste erhvervsledere er allerede nu klar over, at små stigninger i mindstelønnen vil udløse lønpres fra alle dem, der ikke automatisk bliver reguleret.”
Det er i disse konflikter, at erfaringerne med at organisere fra gulvplan kan genopbygges. Den solidaritet, der bliver nødvendigt for at vinde lokalt, bliver guld værd i kommende konfrontationer med den næste regering.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe