Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 28 – April 1987 – side 3

Sygehusejerne vil have mere arbejde fra færre læger

Ingen fred på sygehusene

Jason Meyler

Landets 6000 yngre læger har været i oprør over sammenbruddet i deres overenskomstforhandlinger. Der har været faglige møder og arbejdet har været nedlagt i enkelte dage.

- I Århus har alle amtets læger holdt fællesmøde. Det er utrolig positivt, da vi ikke plejer at holde møde eller snakker sammen, siger læge Peter Wedel.

Sygehusejerne, Amtsrådsforeningen, har forbudt lægerne at afholde orienteringsmøder. Det er helt uhørt. Amtsrådsforeningen har ført deres krav benhårdt frem. De ønsker færre yngre læger og mere fleksibilitet.

De yngre læger siger, at konsekvenserne er vidtgående. Arbejdstiden stiger fra 47 timer i gennemsnit til op mod 70 timer. 1200-1500 yngre læger skal fyres.

Det er billigere for sygehusene at betale overarbejde end at oprette flere faste stillinger.

Tilkaldevagter regnes i øjeblikket med i de normerede timetal – de skal ud af normeringerne. Lægerne skal fremover stå til rådighed i flere timer. Amtsrådsforeningen ønsker at ændre en regel, som sikrer læger et minimum på 20 dagtimer hver uge. Arbejdstiden skal lægges “efter behov”. Det kan gøre de yngre læger til rene natlæger. Og hvis Amtsrådsforeningen får deres vilje kan lægerne sættes til at arbejde hvor som helst i landet. Fleksibilitet så det batter.

- Arbejdsgiverne angriber alle de punkter vi fik forbedret i 1981, siger Peter Wedel.

Forbedringerne i 1981 kom først efter en lang række aktioner. Overenskomsten var ellers blevet trumfet igennem på grund af sammenkædningsreglerne, selvom 98% havde stemt imod.

Uden beredskab

I dag er stemningen for en total arbejdsnedlæggelse. Reservelægerne på Hvidovre Hospital og Amtssygehuset i Århus har argumenteret for, at det er nødvendigt at nedlægge arbejdet uden nødberedskab.

- 1981 lærte os, at så længe vi går med “beeperne”, så kan vi strejke i ugevis. Alt blev efterhånden omfattet af beredskab. “Beredskabet” var nemlig fritaget for konflikt, siger Peter Wedel.

- Foreningen har kun varslet strejker for 10% af lægerne. Det får ingen effekt. I hele Vejle Amt er der kun varslet strejker på narkose- og kirurgisk-afdeling på Vejle Sygehus. Holdningen er, at de varslede strejker er noget nonsens, fordi man kan strejke i ugevis uden effekt.

Strejken er varslet til 1. april, men kan udsættes af Forligsmanden til 5. maj. Stemningen er afventende. Der er etableret en landsdækkende telefonkæde, så man kan få fat i alle sygehuse. Men der er ingen officiel forberedelse, ej heller nedsat en aktionsgruppe.

Arbejdsgiverne kunne tænkes at trække det ud. Et nyt strejkevarsel, som inddrager flere områder, kan udsættes helt til juni måned. Men et mæglingsforslag eller indgreb kan få krudttønden til at eksplodere.


Billedtekst:
I 1981 fik de yngre læger en rimelig overenskomst ved at aktionere.

Se også:
SAA 28: Kongres om overenskomstskænderier: Ballade i SiD
SAA 28: Bryggerierne: “Giv mig ro”
SAA 28: Fart og Tempo: Faglig konference

Flere artikler fra nr. 28

Flere numre fra 1987

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1981-1990
Overenskomst 1987
Faglig kamp (DK): Læger

Se flere artikler af forfatter:
Jason Meyler

Siden er vist 1486 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside