Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 286 – 12. februar 2009 – side 9

“Britiske jobs til britiske arbejdere“

En strejke i Lincolnshire, England, i slutningen af januar er en advarsel om nogle af de problemer, vi står over for i kampen mod krisen.

Folk gik i strejke, fordi firmaet, Lindsey Oil Refinery, havde udliceret arbejde til et italiensk firma, som nægtede at ansætte lokale arbejdere.

Den uofficielle strejke spredte sig til andre firmaer i området og viste på den måde potentialet for modstand mod krisen og dens virkninger – trods de anti-fagforeningslove, som Blair havde indført for nogle år siden.

Problemet var bare, at en af strejkens mest fremtrædende paroler var “Britiske jobs til britiske arbejdere“. På strejkemøder og blokader hørtes ofte fremmedfjendske udtalelser.

Parolen stammer fra en udtalelse af premierminister George Brown på New Labours kongres i 2007.

De britiske nazister i BNP greb straks chancen og forsøgte at blande sig med de strejkende. De blev dog smidt væk, men begyndte i stedet at jagte italienere på pubber og andre steder i lokalområdet.

Splittende og farligt

Selv om vreden for mange andre først og fremmest var rettet mod udliciteringssystemet, så viser det hvor farlige sådanne nationalistiske, eller direkte racistiske paroler kan være.

De er selvfølgelig farlige, fordi de hurtigt kan blive til fysiske trusler mod italienske og andre udenlandske arbejdere. Og fordi de styrker den racisme, som mange mainstream-politikere hele tiden pumper ud og giver plads til mere rabiate og nazistiske kræfter.

Men de er ikke mindst farlige, fordi de hindrer en solidarisk kamp mellem arbejdere fra England og arbejdere andre steder fra.

Udenlandske arbejdere har ofte det dårligste arbejde, de værste arbejdsforhold og den ringste løn. En fælles kamp mellem britiske og udenlandske arbejdere ville styrke begge grupper over for den fælles modstander: De firmaer, der tjener fedt på lav løn og dårlige arbejdsforhold.

For socialister er det vigtigt ikke at ignorere sådanne problemer i en strejke, selv om situationen kan være svær at håndtere.

På den ene side støtter vi strejker og modstand mod krise og fyringer. På den anden side må socialister være i stand til at udfordre nationalistiske og racistiske ideer – også når det er blandt folk, der strejker.

Strejken er nu slut. Der bliver ansat flere britiske arbejdere, men de italienske arbejdere beholder deres jobs.

Det er bedre, end man kunne have frygtet, og det peger på, at parolen fra starten burde have været “Flere jobs“.

Se også:
SAA 286: Fra krise til oprør?
SAA 286: Protester vælter Islands regering
SAA 286: Frankrig: Millioner i strejke mod Sarkozy

Flere artikler fra nr. 286

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Storbritannien

Siden er vist 2400 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside