Socialistisk Arbejderavis
Nr. 289 – 26. juni 2009 – side 4
En kamp vi kan vinde
Jakob L. Krogh
Allerede den første dag, de udvisningstruede irakere søgte tilflugt i en kirke, dukkede 120 aktivister op for at vise deres støtte til irakerne. Støtten er vokset lige siden.
Situationen kan ende på tre måder: 1. Politiet rydder kirken, 2. Irakerne opgiver og forlader kirken og accepterer udvisning, eller 3. Irakerne forlader kirken, fordi de har fået opholdstilladelse.
Som beskrevet i en anden artikel lykkedes det i 1992 en gruppe palæstinensere at presse Folketinget til at give dem opholdstilladelse.
Hvis det skal lykkes at vende folkestemningen, og der samtidig er støtte til irakerne fra både en bevægelse og oppositionen i Folketinget, kan regeringen komme i en situation, hvor den ikke længere kan holde til ikke at give irakerne opholdstilladelse. Tre forhold gør denne situation mulig.
For det første har den irakiske regering vist at den, på grund af internationalt pres, ikke uden videre tager imod tvangsudviste irakere. Dette giver os tid til at forsætte kampen.
For det andet er det allerede lykkedes at ændre folkestemningen markant.
Da irakerne havde været i kirken i 5 dage, viste en meningsmåling, at to tredjedele af danskerne mente, de skulle tvangshjemsendes. Da irakerne havde været i kirken i 21 dage, mente under halvdelen, at de skulle tvangshjemsendes. Den del af befolkningen, der mente de skulle have lov at blive, steg i løbet af de 16 dage fra 25 til 40 procent.
For det tredje, så er der blevet opbygget et stærkt og forsat voksende aktivistnetværk, som kan være med til at vende stemningen yderligere. I København bliver der omdelt 200.000 trykte løbesedler, og der er lavet støttegrupper i Ålborg, Århus, Odense og Farum. Udover denne kampagne har flere organisationer og kendte støttet initiativet.
Den 18. juni havde Bedsteforældre for Asyl taget initiativ til en støttedemonstration. 6-8.000 deltog i demonstrationen, hvor bl.a. Svend Auken talte. At ledende socialdemokrater taler direkte imod regeringen og Dansk Folkeparti i udlændingedebatten kan, hvis folkestemningen går mere med irakerne, hurtigt blive til, at den samlede opposition støtter irakerne.
At stemningen kan vendes betyder ikke at kampen er vundet.
For det første vil en sejr betyde, at samarbejdet mellem regeringen og Dansk Folkeparti bliver svækket. Det vil de gøre meget for ikke sker. For det andet kræver det aktivitet, penge og gode argumenter at have irakerne boende i kirken. Alene det sidste koster over 10.000 om ugen.
For det andet er politiet begyndt anholdelser som forberedelse til tvangshjemsendelse. Hvis de gennemføres, vil Birthe Rønn Hornbech endnu en gang bruge et forvrænget juridisk argument om ligebehandling.
Denne ligebehandling skulle bestå i, at fordi nogle var blevet urimeligt tvangshjemsendt, skal alle urimeligt tvangshjemsendes. Det er ikke lighed, men forsættelse af en urimelighed. Derfor skal kampen fortsætte – også hvis de første irakere bliver hjemsendt.
Vær med til støtte med aktivitet og/eller med penge. Du kan få flere oplysninger på www.kirkeasyl.dk
Se også:
SAA 289: 5 millioner irakiske flygtninge
SAA 289: Øjenvidne til ødelæggelsen af Irak
SAA 289: Irakerne i Brorsons Kirke kan styrke venstrefløjen
SAA 289: Det skrev vi i 1992: Sejr til anti-racister
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe