Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 289 – 26. juni 2009 – side 5

Øjenvidne til ødelæggelsen af Irak

Sabah Jawad

Sabah Jawad, iraker bosiddende i England, beretter fra et nyligt besøg i Irak om landets sørgelige situation.

Når man går på gaderne i Bagdad, bemærker man med det samme, at alt ikke er i orden i Irak.

Tusinder af betonafspærringer deler byens kvarterer i små enheder. Overalt er der påmindelser om, at dette er et besat land. Det er en dyster udgave af denne urgamle by.

Dette mønster gentager sig i mindre målestok overalt. Selv lokale veje er blokeret af betonafspærringer. Overalt er der checkpoints bemandet med irakiske sikkerhedsfolk.

De er opstillet med vilje og forhindrer folk i at bevæge sig frit. Der er hele tiden trafikkaos og ingen lyskurve.

Efter seks års besættelse er der stadigvæk stor mangel på drikkevand. Elektriciteten er ofte væk mere end tolv timer dagligt, hvilket er ubærligt i sommervarmen.

Bagdad er i dårligere tilstand end sidst, jeg besøgte byen i oktober 2003. Støvet, som dækker byen, er et tegn på, at der foregår en stor miljøkatastrofe. Forurening og faldende vandstand i Iraks to største floder har betydet, at store områder landbrugsjord nu ligger øde hen.

Landet var engang i stand til at brødføde sine indbyggere. Men nu er irakisk frugt og grønsager forsvundet fra markederne.

Situationen er endnu værre i de sydlige byer, som Basra, som engang var et smukt sted. Basras berømte net af vandløb og små floder er nu åbne kloakker. Stanken rammer en, så snart man kommer til denne storslåede by.

Det er ikke det billede, som USA tegner af Irak. Besætterne påstår, at der foregår en genopbygning, og at de har skabt en demokratisk stat, som er grundlagt på enighed og deling af magten.

Men USA har skabt en svag og splittet stat, og de ønsker, den skal blive ved med at være det, for så er den lettere at kontrollere. Det politiske liv er baseret på religiøs sekterisme og splittelse. Forfatningen er et minefelt, som sætter regioner op mod hinanden. Ministerierne er fordelt efter religiøse skillelinjer, og der er en udbredt nepotisme og misbrug af offentlige midler.

Besættelsesmagten har bortødslet enorme beløb fra de offentlige kasser. Det eneste, besættelsen har “opnået“, er en omfattende korruption, som er ved at fortære den irakiske stat.

Den tidligere elektricitetsminister, Ayham al-Samarrai blev anklaget for at have brugt 100 millioner dollars til en svindelimport af el-generatorer. Han blev dømt i en irakisk ret, men forsvandt på mystisk vis fra Den Grønne Zone i Bagdad for at starte på et nyt liv i USA.

En anden bemærkelsesværdig skandale omfatter Hazim Shalan, en tidligere forsvarsminister. Han blev anklaget for at importere ikke-eksisterende eller defekte våben. Hans to brødre er også implicerede. De er anklaget for at fuske med importgodkendelser til det fødevarerationeringssystem, som millioner af irakere er afhængige af.

Besættelsesmagten og irakiske politiske partier overtog Saddam Husseins tidligere paladser. De delte byttet mellem sig som tyve og bemægtigede sig bygninger, som tilhørte folket.

Al-Fadhila partiet tog den store ufærdige Al-Rahman moske i Bagdad. De solgte byggematerialerne og fyldte deres egne lommer.

Mange folk i Irak mener, at disse korrupte og sekteriske institutioner blev skabt af USA med det formål at fastholde Irak som en splittet og svag stat.

Sabah Jawad er repræsentant for Stop The War Coalition og Iraqi Democrats against the Occupation

Se også:
SAA 289: En kamp vi kan vinde
SAA 289: 5 millioner irakiske flygtninge
SAA 289: Irakerne i Brorsons Kirke kan styrke venstrefløjen
SAA 289: Det skrev vi i 1992: Sejr til anti-racister
SAA 289: Pakistans nye katastrofe
SAA 289: Mørke skyer over Afghanistan
SAA 289: John Pilger om Barack Obama: Tigerens smilende ansigt

Flere artikler fra nr. 289

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
Sabah Jawad

Siden er vist 2437 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside