Socialistisk Arbejderavis
Nr. 289 – 26. juni 2009 – side 5
Det skrev vi i 1992
Sejr til anti-racister
For 18 år siden søgte 60 palæstinensiske flygtninge asyl i først Enghave Kirke, siden Blågårds Kirke i København, fordi de frygtede udvisning til Libanon, hvor mange af dem risikerede fængsling. Aktionen varede i fem måneder, indtil et flertal i Folketinget vedtog en særlov, der gav de aktionerende og deres familier opholdstilladelse.
Flere hundrede aktivister – præster, medlemmer af menigheden, folk fra BZ-bevægelsen og fagforeninger – hjalp undervejs med at skaffe mad og tøj og ikke mindst med at rejse en stemning i befolkningen, der pressede oppositionspartierne i Folketinget til at bruge sit flertal imod den borgerlige mindretalsregering.
Sejren var ikke kun vigtig for de palæstinensere, der stod foran udvisning til tortur, fængsling og en usikker fremtid i Libanon og Syrien. Sejren var også vigtig, fordi den var et hårdt slag for racistiske organisationer som Den Danske Forening.
Efter vedtagelsen af særloven skrev vi i Socialistisk Arbejderavis (nr. 79, marts 1992):
“Udvisningen af 200 palæstinensere blev forhindret gennem et omfattende støttearbejde. Sejren skal bruges til at styrke det antiracistiske arbejde.
Torsdag d. 27. februar blev den særlov, der giver cirka 200 udvisningstruede palæstinensere opholdstilladelse i Danmark af humanitære grunde vedtaget. Det er vigtigt at slå fast, at grunden til at palæstinenserne fik lov at blive er, at en masse mennesker har været aktive og kæmpet for palæstinensernes sag. Kirkeaktionen illustrerer, at den gamle parole “handling giver forvandling“ stadig er gældende. Uden aktionen, som har inddraget hundredvis af mennesker, ville palæstinenserne koldt og kynisk være blevet sendt ud af landet til en meget usikker fremtid i Libanon.
Det er vigtigt at huske på, at særloven, der jo kun omfatter en lille gruppe palæstinensere, ikke udtrykker et positivt skift i Danmarks måde at behandle flygtninge på. Det er netop en særlov, som er rettet mod den konkrete situation, kirkeaktionen skabte. Særloven ændrer ikke ved den nuværende praksis for behandling af asylansøgere. Palæstinenserne har ikke fået politisk asyl i Danmark, men en humanitær opholdstilladelse. Det betyder, at Danmark stadig opfatter Libanon som et sikkert land at sende asylansøgere tilbage til.
Nye angreb
Særloven omfatter ikke en lang række palæstinensere, der er flygtet fra f.eks. Syrien eller Vestbredden. Hundredvis af flygtninge fra Rumænien og Somalia, der har ventet på at få behandlet deres asylansøgninger i mere end et år, er heller ikke omfattet af loven. Vedtagelsen af særloven ændrer ikke ved, at Danmark er i fuld gang med at harmonisere flygtningepolitikken til den kommende EF-union, som bl.a. går ud på at udvikle en fælles europæisk flygtningepolitik. Et kommende “Fort Europa“, som sikkert og effektivt skal holde de folk ude, der flygter fra elendige økonomiske forhold, diktaturer, undertrykkelse og politisk forfølgelse. Forhold, som de europæiske lande aktivt har været med til at skabe gennem deres udenrigspolitik.
Palæstinensersagen viser, at det ikke nødvendigvis er politikerne, der har retten til at bestemme. Hvis antiracister organiserer sig og opbygger et aktivt og handlende forum, så er det faktisk muligt, at vi bestemmer.
I kølvandet på palæstinensersagen er der flere steder i landet ved at spire nye antiracistiske grupper frem. I Viborg, Randers, Aalborg og Århus er der opstået nye antiracistiske grupper de sidste par måneder. I København er der opstået en antiracistisk gruppe på universitetet, “Studerende mod Racisme“, som tiltrak 150 deltagere på det første møde.“
Se også:
SAA 289: En kamp vi kan vinde
SAA 289: 5 millioner irakiske flygtninge
SAA 289: Øjenvidne til ødelæggelsen af Irak
SAA 289: Irakerne i Brorsons Kirke kan styrke venstrefløjen
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe