Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 290 – 28. august 2009 – side 3

Det mener vi

Efter Kirkeasyl-demoen

Med mindre end 12 timers varsel samledes omkring 20.000 til protestdemonstration i København. I Århus, Aalborg, Odense og Svendborg demonstrerede flere hundrede med endnu kortere varsel.

Støttekoncerten for irakerne et par dage senere samlede dobbelt så mange.

Demonstrationerne var vigtige – ikke kun for at vise, at den slags brutale overgreb ikke skal få lov til at finde sted uden protest. De var især vigtige, fordi de gav masser af folk selvtillid til bagefter at gå ud og tage argumenterne op på deres skoler og arbejdspladser eller blandt familie og venner.

Dobbelt følelse

Der var helt tydeligt en dobbelt følelse på demonstrationerne. På den ene side følelsen af afmagt over for den overmagt, som systemet så brutalt udfoldede natten forinden.

Mange af talerne, især dem fra “den politiske midte“, snakkede om “skammen over at være dansker“. Socialister fik genopfrisket, at staten ikke er “vores“ stat, men magthavernes voldsapparat.

Men der var også stemningen af stolthed over, at vi var mange, som var samlet til protest på kort tid. I København var det den største anti-racistiske demonstration i mange, mange år.

De mange

Stemningen af, at man trods nederlaget kunne ranke ryggen, var meget mere tydelig i København end på de mindre demonstrationer i provinsen.

Forskellen ligger i antallet. Der er en kæmpeforskel mellem om nogle hundreder protesterer, eller der er tale om mange tusinde.

Nogle få hundrede kan ikke ændre verden, men mange tusinde kan blive til mange titusinder.

Både i København og provinsen deltog mange, som ikke plejede at gå til demonstrationer – de er nøglen til at få mange flere med næste gang.

Hvorfor så stor?

Der er flere grunde til, at demonstrationen blev så stor. Den første er naturligvis det vedholdende arbejde, som aktivisterne i Kirkeasyl har gjort for at skaffe støtte til irakerne.

Tusinder af løbesedler og en lang række protestdemonstrationer har betydet, at regeringens racistiske asylpolitik er blevet diskuteret af mange – og ikke bare taget til efterretning.

Enhedslisten

Men på dagen var det Enhedslistens indsats, der gjorde forskellen mellem en pæn demonstration og en stor.

Vi har ofte kritiseret Enhedslisten på denne lederplads. Men her gjorde EL alting rigtigt.

Johanne Schmidt-Nielsen og Line Barfod var synligt til stede ved nattens protester. Og allerede tidligt om morgenen opfordrede EL til protestdemonstrationer. I løbet af dagen satte EL kontor-ansatte og aktivister i gang med at mobilisere med SMS, telefon, mails osv. – Alt sammen i samarbejde med Kirkeasyl.

Vi er stærkere end vi tror

Det oplagte spørgsmål er selvfølgelig: Hvorfor sker det ikke noget oftere?

For demonstrationen var ikke så “speciel“. Der er masser af mennesker, som hader VKO – ikke kun deres racisme, men også deres nedskæringer, deres krige. Vi hader dem, fordi de angriber solidaritet og menneskeværd.

Demonstrationerne og støttekoncerten viste, at mange gerne vil protestere. Men også at venstrefløjen må påtage sig et ansvar for at organisere det.

Man møder tit den opfattelse i Enhedslisten, at venstrefløjen er i defensiven. Og at vi kun skal koncentrere os om de spørgsmål, som gør os “populære“.

Netværk

Men vi er stærkere end vi tror. Vi kan gøre det igen. Vi kan opbygge en langt stærkere anti-kapitalistisk venstrefløj, end vi har nu.

Det viser ikke kun Kirkeasyl-demonstrationerne, Det viser også erfaringerne fra venstrefløjen rundt om i Europa.

Dér hvor man er stolte over at være socialister og anti-kapitalister, når man snakker med andre, dér får man respekt.

Dér hvor venstrefløjen dropper spindoktor-tænkning, men begynder at opbygge reelle netværk af aktive, dér bliver venstrefløjen styrket.

Der er ingen magisk vej til en stærkere venstrefløj – men en rejst pande, gode argumenter og det at bygge netværk lokalt er en god start.

Lad os bruge det til at styrke den anti-kapitalistiske, socialistiske venstrefløj op til klimatopmødet og i kampen mod fyringer. Vi får brug for det.

Se også:
SAA 290: Bekæmp fyringerne - Forsvar syndebukkene: Hvad er vigtigst: Burka eller fyringer?
SAA 290: På kanten: Forsvar burkaklædte kamphundeejere
SAA 290: Irakerne i Brorsons Kirke: Gjorde politiet “bare“ sit arbejde?
SAA 290: Interview med demonstrant: Hvad skete der ved Brorsons Kirken?

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 290

Flere numre fra 2009

Siden er vist 2818 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside