Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 3 – December 1984 – side 2

SAS

Sure Arbejdere Strejker

Freddie Nielsen

Igennem de sidste 2 år har SAS og direktør Jan Carlzon stået som det store eksempel på, hvad en dynamisk ledelse har kunnet skabe af fremgang for kapitalen. Men det er arbejderne ved SAS og andre steder, der har betalt regningen.

Alligevel ser vi dog arbejdere, som samler og rejser sig. Op til den første weekend i november havde portørerne en kort arbejdsnedlæggelse. I ugen der fulgte, gik kantinepersonalet, som er ansat i et datterselskab, i strejke og blev siden fulgt af kokke og smørrebrødsjomfruer. Kulminationen kom d. 9.-10. november, hvor flymekanikere og portører også nedlagde arbejdet. Alt i alt var der 1600 i strejke op til weekenden.

Alle faggrupperne gik i strejke på lønkrav, og fordi ledelsen med sine tilbud gjorde grin med dem. Kantinepersonalet, der har et lønefterslæb på 20 kr. i timen, krævede 10 kr. mere. Portører og flymekanikere kræver mellem 4 og 5 kroner mere i timen.

Ledelsens storslåede tilbud lyder på 1,10 kr. til kantinepersonalet og 12 og 28 Øre til henholdsvis de ufaglærte og faglærte.

Samtidig er ledelsen ude med trusler om fyringer, hvis strejkerne fortsætter. Og med at omlægge trafikken til andre lufthavne end Kastrup, hvis Lex-portørerne strejker, og så vil alle andre blive hjemsendt. Disse trusler er ikke noget nyt, dem disker SAS-ledelsen op med hver gang, der er arbejdsnedlæggelser i Kastrup.

Efter strejkerne i begyndelsen af november fortsætter kampen med arbejde efter regler og nej til overarbejde-aktioner under ledelse af klubberne.

Hvis ledelsen skal tvinges til at opfylde kravene fuldt ud, så tyder alt på, at en totalstrejke – styret fra basis – er nødvendig. Hvis det kommer til strejke, er det nødvendigt med solidaritet fra andre arbejdspladser. Den kommer ikke af sig selv.

Det kræver også, at SAS’ arbejdere kommer ud med agitation til andre for at slå hul på myten om SAS som mønstervirksomheden, fordi det kan gå hen og blive en hård nød at knække, hvis de går i strejke senere.

Se også:
SAA 3: Odense: Skraldemænd tidligt ude: Klar aktion!
SAA 3: Astral-arbejderne vandt: Giftig sag for Arbejdstilsynet
SAA 3: Arbejdsløse råber op

Flere artikler fra nr. 3

Flere numre fra 1984

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1981-1990

Se flere artikler af forfatter:
Freddie Nielsen

Siden er vist 1655 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside