Socialistisk Arbejderavis
Nr. 3 – December 1984 – side 2
Astral-arbejderne vandt
Giftig sag for Arbejdstilsynet
Tom Christiansen
Arbejderne på Astral – galvaniseringsfabrik i Gladsaxe – har strejket siden 1. november mod et dødsensfarligt arbejdsmiljø. Arbejderne har stået med ryggen mod muren, da Arbejdstilsynets påbud om forbedring af miljøet ikke hjalp en døjt.
Forholdene var groteske. Under bestemte forhold kunne dampene fra syrebadene i galvaniseringshallen danne den livsfarlige blåsyre. De strejkendes krav var ordentlig udsugning, luftfornyelsesanlæg og syrefast arbejdstøj.
Men firmaet ofrede kun et lag skum over badene, som betød, at der blev ophobet brint, som kan eksplodere med store stikflammer.
Arbejdstilsynet påbød firmaet at installere den nødvendige beskyttelse, uden resultat. De kunne ikke finde ud af, hvilket ben de skulle stå på.
Arbejdsretten
I Arbejdsretten fremlagde arbejdsgiverne en udtalelse fra Arbejdstilsynet, hvor kravene til sikkerheden var betydeligt mindre end oprindeligt. På baggrund af denne udtalelse blev de strejkende pålagt at gå i arbejde straks.
Arbejdstilsynet sagde senere, at det var de oprindelige krav, der stadig var gældende, men det ændrer ikke ved, at Arbejdstilsynet ikke er noget værn for arbejderne mod dårlige sundheds- og sikkerhedsforhold.
Efter 27 dages strejke fik arbejderne på Astral at vide, at de ville få alle deres krav opfyldt.
Alle har efterhånden fået det nødvendige sikkerhedstøj, og senest d. 1. februar skal der være sat udsugning op. Indtil da er strømmen halveret i elektrogalvaniseringen, – hvilket vil sige, at produktionen er under det normale. Arbejderne har derfor en vigtig klemme på arbejdsgiveren.
Under strejken har de kørt blokade mod skruebrækkere (nogle af funktionærerne) og prøvet at forhindre produkterne i at forlade fabrikken.
Det er en klar sejr, at vi har fået alle krav igennem, siger Per Ø. Petersen, tillidsmand og sikkerhedsrepræsentant for de 25 arbejdere på Astral.
Det var strejken og blokaden, der sikrede sejren, ikke Arbejdstilsynet.
Alle trusler om fyring af de aktive folk er trukket tilbage. Resultatet betyder utrolig meget for selvtilliden på arbejdspladsen.
De strejkende havde fået gang i støttearbejdet. Et besøg hos den nærliggende GNT's fællesklubs generalforsamling resulterede i, at 2000 kr. blev indsamlet.
Arbejdsmiljøet på mange arbejdspladser forringes til stadighed, fordi arbejdsgiverne føler sig stærke nok til at score ekstra profit ved at sætte arbejdernes liv og helbred på spil. Arbejdsmiljøloven og Arbejdstilsynet kan ikke dæmme op for arbejdsgivernes ringe beskyttelse.
Sammenholdet på arbejdspladsen kunne sikre sejr imod arbejdsgiverens, Arbejdsrettens og Arbejdstilsynets forsøg på at forvirre de strejkende og splitte strejken.
Se også:
SAA 3: Odense: Skraldemænd tidligt ude: Klar aktion!
SAA 3: SAS: Sure Arbejdere Strejker
SAA 3: Arbejdsløse råber op
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe