Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 321 – 1. juli 2012 – side 7

Øjenvidneberetning fra en græsk venstrefløjsaktivist

”Vi kan ikke bare tale og komme med valgløfter”

Jesper Juul Mikkelsen

Socialistisk Arbejderavis har interviewet Athanasios Stavridis. Han arbejder i Sverige, men er medlem af og aktiv i SEK (Internationale Socialisters søsterparti i Grækenland).

Hvad betyder valget?

Det var ikke meningen, at SYRIZA skulle vinde dette valg. Der var den største kampagne fra EU, Tyskland, bankerne. Det er første gang disse organisationer blander sig i et valg i Europa. Mange af de folk som stemte Nyt Demokrati gjorde det pga. kampagnen og propagandaen fra højrefløjen.

Efter venstrefløjens store succes ved valget den 6. maj, forsøgte SYRIZA at indgå kompromisser ved at sige, at de ikke vil ud af euroen eller EU, de vil samarbejde med bankerne så vi kan redde eurozonen. Det var det modsatte af hvad de sagde før valget.

Nazisternes fremgang

Nazierne fik ca. 6,9 % af stemmerne. Det betyder, at en halv million i Grækenland stemte på dem. Det er ikke bare en ekstrem højre-gruppe, der er tale om hardcore gadekæmpende nazister.

Fremgangen til nazisterne var noget som de revolutionære havde forventet, fordi dem som baner vejen for nazisterne var de regerende partier – socialdemokratiet Pasok og det konservative Nyt Demokrati – det var deres racisme mod immigranterne.

Samaras som skal være premiereminister nu bruger samme sprog som nazisterne bruger. Den eneste forskel er bare, at han siger, at det er staten og politiet der skal fjerne immigranterne, imens nazisterne siger, at man selv skal gøre det og ikke stole på staten og regeringen. Der er ingen forskel i hvad regeringen og nazisterne siger offentligt, de bruger samme sprog.

Dette er det første som åbner vejen for nazisterne, og medierne hjælper dem med at komme ud i offentligheden. Der er et tæt samarbejde mellem politiet og nazisterne og 50 % af politiet stemmer på nazisterne.

Alle de folk der stemte på nazisterne er ikke hard-core nazister, de vil ikke gå ud på gaden med pistoler og angribe venstrefløjen. Det kan være en mulighed i fremtiden. Men disse folk stemte på Gyldent Daggry fordi de siger at de er imod systemet, de er imod EU, de er imod Trojkaen. Disse folk vandt på anti-sytem-stemmer.

Det første de prøvede var at angribe immigranterne – vi har set mange racistiske angreb specielt i Athen, folk der bliver stukket ned med kniv i de fattige områder. Medierne prøver at sige, at hvis ikke staten kan løse problemet med arbejdsløsheden og immigranterne, er det en organisation som Gyldent Daggry der kan hjælpe.

Hvad med bevægelsen?

Det græske folk har ikke noget svar lige nu. De ved, at den nye regering vil fortsætte med nedskæringerne, privatiseringerne og en skat rettet mod arbejderne.

Syrizas store stemmetal skyldes bevægelsen, de 17 generalstrejker og de millioner der demonstrerede imod nedskæringspolitikken. Det skyldes ikke radikaliteten i Syrizas lederskab. Syrizas lederskab er reformister, men de gik ind i bevægelsen. De er gode aktivister og fagforeningsaktive.

Mange af de nye vælgere, kommer fra det socialdemokratiske parti, Pasok. De valgte Syriza, fordi Syriza var imod nedskæringerne, var imod Trojkaen, var imod privatiseringerne.

En masse folk diskuterer hvordan, vi skal komme videre – vi må tage den politiske diskussion og tale om de praktiske skridt.

De praktiske skridt betyder, at man ikke kan have en venstrefløjsregering som vil forhandle med Merkel, EU eller bankerne. Det betyder strejker, demonstrationer. Mellem de to valg den 6. maj og den 17. juni har Syriza ikke udkaldt til én eneste demonstration mod højrefløjens skræmmekampagne.

På den anden side organiserede den antikapitalistiske venstrefløj på arbejdspladserne, demonstrationer mod nedskæringerne og mod nazisterne og de racistiske angreb.

Vi kan ikke bare tale og komme med valgløfter, vi er nødt til at organisere bevægelsen – på arbejdspladserne og på gaden. Fordi det er bevægelsen der kan sætte en stopper for nedskæringspolitikken, det sker ikke i parlamentet eller gennem forhandlinger med EU.

Hvad med fremtiden?

Dette er en meget svær situation. Lenin sagde, at en revolutionær situation indtræffer, når den herskende klasse ikke kan regere på den gamle måde, og de undertrykte masser ikke vil lade sig undertrykke på den gamle måde. Den situation er lige nu i Grækenland. Der er en stor polarisering mellem klasserne, og mellem venstre- og højrefløjen.

Den herskende klasse prøver lige nu at finde en løsning inden for systemet. De ved alle, at vi er i en meget ustabil situation med tre politiske partier og en del af venstrefløjen som er i regering. De har før brugt hæren i 1960'erne for at smadre en stor bevægelse, som fik 25 % af stemmerne, og lige nu får venstrefløjen 35 % af stemmerne.

Den herskende klasse forstår godt, at venstrefløjen er en stor udfordring. Militærkup er et alternativ, men ikke det mest sandsynlige lige nu.

Lenin sagde også, at den økonomiske krise vil blive til en politisk krise. Den slags dialektik gælder lige nu i Grækenland. Venstrefløjens svar kommer ind på den politiske scene, hvilket er noget nyt i Grækenland.

Vi ved ikke, hvor hurtigt ting vil ske i fremtiden, og det er et stort problem for de revolutionære. Men da venstrefløjen gik ind i den politiske debat, var reaktionen fra den herskende klasse i hele Europa panik.

Resultaterne fra det græske valg juni 2012

Nyt Demokrati (de konservative): 29,6 %
Syriza (venstrefløjs-koalition): 26,9 %
Pasok (socialdemokraterne): 12,3 %
Uafhængige Grækerne (udbrydere fra Nyt Demokrati): 7,55 %
Gyldent Daggry (nazister) : 6,9 %
Demokratisk Venstre (SF-agtigt): 6,3 %
KKE (kommunisterne): 4,5 %
Laos (fascister): 1,6 % – ikke valgt ind

Se også:
SAA 321: Møde om Grækenlands krise og situationen efter deres valg
SAA 321: Krisen i Spanien er ikke til at overse
SAA 321: Det mener vi: De pisser jo på os!
SAA 321: Krisen i et dansk perspektiv
SAA 321: Interview om skattereformen: ”Regeringen skal trækkes til venstre”

Flere artikler fra nr. 321

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Grækenland

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 2201 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside