Socialistisk Arbejderavis
Nr. 321 – 3. august 2012 (Kun online)
Nej til de gule – nej til regeringens asociale reformer
Bo Nielsen + Jørn Andersen
Opbakning til kampen for en rigtig overenskomst på Vejlegården er afgørende. De borgerlige har gjort den til en kamp om ja eller nej til fagforeninger og kollektive rettigheder.
Krisen betyder, at andre virksomheder også vil forringe løn og arbejdsforhold for at fastholde deres overskud. Hvis Vejlegården får succes, vil andre følge efter, og uligheden vil vokse.
Derfor skal vi allerede i dag aftale at komme igen – hvis ikke Vejlegården indgår overenskomst med 3F.
Skattereformen er den anden del af den politik, der vil forringe løn og arbejdsforhold. Når arbejdsudbuddet stiger med 14.600, kommer der 14.600 flere arbejdsløse, som endda får forringet understøttelsen.
Nogle af dem vil blive desperate og være villige til at acceptere job uden overenskomst. Det samme vil nogle af dem, der bliver ramt af reformen om fleksjob og førtidspension.
Aktive fagforeninger, der vil slås
Fagbevægelsen har brug for fornyet fremgang og flere medlemmer, og lønmodtagere har brug for stærke fagforeninger.
Men det kræver, at der ikke – som ved 3-parts-forhandlingerne – må være tvivl om, at fagbevægelsen først og fremmest skal forsvare os mod angreb fra arbejdsgivere, liberalistiske ideologer og skiftende regeringer.
En del af kampen for overenskomster er at sikre, at der ikke en stor gruppe desperate arbejdsløse, der kan udnyttes af typer som Amin Skov. Derfor skal vi – samtidig med at vi støtter 3F’s krav om overenskomst – opbygge en modstand imod regeringens nedskæringsreformer.
Kamp mod ”reformerne”
Hverken skattereformen eller fleksjob/førtidsreformen er vedtaget endnu, så de kan stadig stoppes med protester, demonstrationer og strejker.
Protesterne mod ”helligdagstyveriet” viste to ting: For det første, at regeringen er svag og kan presses. For det andet, at der er titusinder af mennesker, som er ved at have fået nok.
Det var protester nedefra, som stoppede helligdagstyveriet. Hvis modstanden bliver organiseret, kan vi langt mere.
Protest ved folketingets åbning
Inden sommerferien blev der flere steder snakket om at lave en fælles protest 2. oktober ved folketingets åbning – en protest mod ”reformerne” og for en anden politisk kurs.
Der skal tages initiativer nu, hvis det skal blive til noget. Helst ved at fagforeningerne eller faglige netværk indkalder. Eller at Enhedslisten gør det. Begge dele vil sikre en stor protest, når Folketinget åbner.
Hvis ikke de kan tage sig sammen, må nogle af de lokale protest-netværk, der er opstået rundt omkring i landet, gå sammen med lokale fagforeninger og venstrefløjen om at sikre en protest den 2. oktober.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe