Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 341 – 10. oktober 2014 – side 4

Imperialismens logik

Blod skal spildes for olie

Anders Bæk Simonsen

De krige og overgreb, der finder sted i Mellemøsten, indgår i et globalt system af undertrykkelse, der bedst kan betegnes som imperialisme.

Efter det osmanniske riges sammenbrud efter 1. verdenskrig opdelte England og Frankrig regionen mellem sig. De skabte en række kunstige nationalstater, der opdelte befolkningsgrupper og nægtede en række af dem, som fx kurderne, deres egen stat.

Sejrsherren efter 2. verdenskrig, USA, overtog efterfølgende kontrollen med Mellemøsten.

En af de allerførste handlinger fra USA’s side, var at sikre sig kontrollen over de nye oliefund i Saudi Arabien. Ifølge det amerikanske udenrigsministerium var olieforekomsterne: “en vældig kilde til strategisk magt, og en af de største materielle goder i verdenshistorien.”

Carter-doktrinen

Den amerikanske præsident, Jimmy Carter, udtalte i 1980, at “ethvert forsøg på at få kontrol over regionen vil blive betragtet som et angreb på USA’s vitale interesser og vil blive besvaret med alle nødvendige midler, også militært.”

Det fik Iran at mærke, da USA støttede Saddam Hussein i krigen mod Iran i 1980-1988, hvor over en million mennesker blev dræbt.

Irak mærkede det i 1990, da Vesten gik i krig med Irak første gang, efter at Saddam invaderede Kuwait. Ifølge udenrigsminister Korb ville USA være “bedøvende ligeglade med Kuwait, hvis de dyrkede gulerødder” (i stedet for at have olie).

Golfkrigen kostede hundredtusinder af liv, og de efterfølgende sanktioner mod Irak dræbte ifølge FN en halv million irakiske børn.

USA – en svækket supermagt

Men USA var økonomisk svækket: I 1945 havde man halvdelen af verdens industriproduktion – i dag under det halve. Man kunne ikke længere købe sig til indflydelse.

Derfor havde en gruppe amerikanske konservative udtænkt en strategi, der skulle kompensere for den økonomiske svækkelse med militær styrke.

11. september 2001 gav en anledning til at afprøve strategien i praksis med krigene i Afghanistan og Irak.

Resultatet var katastrofalt. For irakerne, hvoraf omkring en million døde, mens de måtte se deres samfund blive til ruiner.

Men det var samtidig et militært nederlag for USA. Man kunne nok vælte Saddams styre, men ikke sætte en anden kraft ind i stedet.

Det er dette morads efter den sidste Irak-krig, som Vesten nu reagerer på.

Se også:
SAA 341: Hvorfor griber USA ind nu?
SAA 341: Vestens krig mod Mellemøstens folk
SAA 341: Danmark 24 år i krig
SAA 341: Udtalelse fra IS-Tendensen om den nye krig i Mellemøsten
SAA 341: Hvordan opstod det sekteriske mareridt i Syrien og Irak?

Flere artikler fra nr. 341

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 1653 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside