Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 341 – 15. oktober 2014 (Kun online)

Udtalelse fra IS-Tendensen om den nye krig i Mellemøsten

IS-tendensen

USA har i spidsen for en “koalition af villige”, der omfatter NATO-stater og arabiske regimer, lanceret en ny krig i Mellemøsten.

Barack Obama og andre vestlige ledere forsikrer os om, at krigen er helt forskellig fra George W. Bushs militære eventyr i Mellemøsten. Formålet er simpelthen at “nedbryde og i sidste ende ødelægge” gruppen, der på skift er kendt som Islamisk Stat, ISIS og ISIL. Medierne er fulde af beretninger om de grusomheder, der er begået af denne gruppe.

Men faktisk er bombe-offensiven mod ISIS en fortsættelse af Bushs “krig mod terrorisme”. ISIS opstod midt i det kaos, som den amerikanske invasion af Irak forårsagede.

Den er vokset takket være den sekteriske borgerkrig, som Bashar al-Assads regime har ført for at ødelægge den syriske revolution – en borgerkrig, som er blevet understøttet af Washingtons trofaste allierede i Saudi-Arabien og af andre Golf-stater. Og Nouri al-Malikis korrupte og brutale sekteriske regime, som USA støttede for at restabilisere Irak, har udløst stigende utilfredshed blandt det sunni-muslimske mindretal, som ISIS har udnyttet til at erobre Fallujah og Mosul.

Begrundelserne for at bekæmpe ISIS – dens “middelalderlige” ideologi og brutaliteten i dens metoder – var præcist de samme, som blev brugt om al-Qaeda for at retfærdiggøre invasionen af Afghanistan og Irak. Og det er rigtigt, at ISIS’s ideologi er reaktionær og dens metoder afskyelige – især hvordan den angriber shia-muslimer og kristne og derved saboterer udviklingen af en forenet bevægelse mod de vestlige imperialistiske magter og deres lokale allierede.

Men den amerikansk-ledede kampagne vil blot skabe mere opbakning til ISIS, så jihadisterne kan præsentere sig selv som dem, der virkelig bekæmper imperialismen. Initiativtagerne til de krige, der hærgede Afghanistan og Irak, kan ikke betros opgaven at forsvare dem, der er truet af ISIS – som fx kurderne i det nordlige Syrien. Dette er ikke en “humanitær krig”, men en krig for at bevare den vestlige kapitalismes dominans over Mellemøsten, og for at understøtte den reaktionære politiske orden, der understøtter denne dominans.

Der er et alternativ til begge sider i denne krig. I 2011 viste de arabiske masser, at de kunne starte folkelige revolutioner mod korrupte og brutale diktaturer – i Tunesien, Egypten og Syrien. Virkelig forandring kom nedefra og fjernede Ben Ali i Tunesien og Mubarak i Egypten, uden hjælp fra USA – som faktisk støttede begge disse tyranner.

De kontrarevolutioner, der har forsøgt at udslette disse opstande, har skabt de forhold, hvorunder reaktionen i dens mange forskellige former – USA, Israel, Assads regime, Saudi-Arabien, ISIS – har været i stand til at genvinde initiativet. Men vi er overbeviste om, at nye revolutionære omvæltninger vil drive disse kræfter tilbage. I mellemtiden forpligter vi os til at mobilisere imod denne nye krig, og alle de katastrofer, den vil føre med sig.

Koordineringen for den Internationale Socialistiske Tendens
7. oktober 2014

Se også:
SAA 341: Vestens krig mod Mellemøstens folk
SAA 341: Imperialismens logik: Blod skal spildes for olie
SAA 341: Hvorfor griber USA ind nu?
SAA 341: Danmark 24 år i krig

Flere artikler fra nr. 341

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
IS-tendensen

Siden er vist 2148 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside