Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 343 – 25. februar 2015 – side 15

Kom med ind i kampen mod Ryanair

Lene Junker

Ryanair – et stort irsk fagforeningsfjendsk discountselskab – planlægger at have base i og flyve til og fra Københavns Lufthavn fra den 18. marts 2015.

3F aktion mod Ryanair

3F aktion mod Ryanair

Ryanair flyver destinationer i hele Europa, men har aldrig tegnet en overenskomst med nogen faglige organisationer. Personalets løn- og arbejdsforhold er usikre og dårlige, men flybilletterne er billige, og Ryanair forventer et rekord-overskud på ca. 5 mia. kr.

Siden 2012 har Ryanair haft base i Billund Lufthavn og flyver adskillige destinationer derfra. Desværre uden overenskomst med Flybranchens Personale Union, FPU, som er en del af Serviceforbundet og medlem af LO.

Lille fagforening tager kampen op mod Ryanair

Socialistisk Arbejderavis har talt med Thilde Waast, formand for Flybranchens Personale Union (FPU), om kampen for overenskomst i Ryanair.

Thilde Waast siger: “FPU henvendte sig til Ryanair med ønske om at indlede forhandlinger om en overenskomst. Da Ryanair afviste dette, sendte FPU en konfliktvarsel til Ryanair i slutningen af januar.”

Hun fortsætter: “Konfliktvarslet er et forsøg på at lægge pres på Ryanair.”

Kort tid efter trak LO Ryanair i arbejdsretten for at få slået fast, at Ryanair er omfattet af ‘den danske model’. Arbejdsretten har endnu ikke afsagt kendelse i sagen.

Konflikten med Ryanair har givet stor medieomtale og udløst meget sympati for FPUs kamp for at få overenskomst med Ryanair.

Thilde Waast fortæller, at “FPU har holdt orienteringsmøder med de andre faglige organisationer i Københavns Lufthavn og modtaget støtteudtalelse fra bl.a. Danmarks Lærerforening og 3F Ungdom.”

“FPU har fået overraskende stor sympati på de sociale medier, bl.a. gennem facebooksiden befairryanair, som en supporter har oprettet uafhængigt af FPU. Uventet sympati og forståelse er kommet fra Jens Rohde fra Venstre og Anders Samuelsen fra Liberal Alliance.”

Hvad vil FPU gøre hvis Ryanair stadig nægter at forhandle om en overenskomst?

“FPU afventer Arbejdsrettens afgørelse, som skal fastslå, at Ryanair skal følge reglerne i Danmark. Hvis Ryanair stadig nægter at forhandle, så vil FPUs varslede konflikt gå i gang. Næste skridt kan blive, at bede de andre faglige organisationer om at varsle sympatikonflikt mod Ryanair.”

Thilde Waast siger til slut:

“Vi ser gerne, at Ryanair får base i Københavns Lufthavn. Men der skal indgås en overenskomst med os. Det handler både om ordentlige løn- og arbejdsvilkår, men også om fagforeningens eksistensberettigelse.

Vi er glade for al den støtte vi har fået indtil nu. Ryanair er en stor modstander for en lille fagforening som os. Så vi har fortsat brug for støtte og opbakning til vores kamp.”

Følg FPU på Facebook.

Solidaritet og sympatikonflikt

Socialistisk Arbejderavis har talt med Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, hvis medlemmer står for næsten alt 3F-arbejdet i Kastrup Lufthavn, og flere gange har været i strejke og sympatikonflikter.

Er 3F klar til at varsle sympatikonflikt med Flybranchens Personale Union (FPU)?

“Sympatikonflikt er et værktøj i den danske model. Vi har før varslet sympatikonflikt og vi kan gøre det igen for at støtte en anden fagforening, som er ude i en lovlig hovedkonflikt. Vi afventer Arbejdsrettens afgørelse og at FPU beder os om at varsle sympatikonflikt.”

Henrik Bay-Clausen tilføjer, at “de ansatte og de faglige organisationer i flybranchen, ja hele transportbranchen gennem lang tid har været hårdt presset af social dumping og globale selskaber, som Ryanair.”

Han slutter med at sige:

“I dag forstår langt flere nødvendigheden af, at fagforeningerne kan lave overenskomster, der sikrer ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Alle har set hvor ødelæggende social dumping er. Selv borgerlige politikere fornemmer det.

Kampen for at få Ryanair til at tegne overenskomst må samle hele fagbevægelsen. Hvis det lykkes, kan det blive et vendepunkt i kampen mod social dumping på andre områder.”

Følg 3F Kastrup på Facebook.

 

Hvad kan du gøre?

  • Like siden “BeFairRyanair” på Facebook – og følg med i hvad der kommer til at ske.
  • Boykot Ryanair – køb dine flybilletter hos et selskab, som har overenskomst.
  • Lav en støtteudtalelse til FPU og foreslå den i din klub eller fagforening.
  • Hold øje med hvad der sker inden 18. marts.

Se også:
SAA 343: Strejke blandt SAS’s kabinepersonale: Nej til SAS’s “Cimber-finte”
SAA 343: SAS-strejke sætter fokus på vore udfordringer
SAA 343: Stem Nej til overenskomsterne

Flere artikler fra nr. 343

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1858 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside