Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 355 – 18. november 2016 – side 7

Revolutionær uden for Enhedslisten – og hva’ så?

Jørn Andersen

Gennem de seneste par år har en række medlemmer, ligesom Internationale Socialister, meldt sig ud af EL.

Enhedslisten-flag på demo ved Christiansborg

Foto: Mette Kramer Kristensen

Det drejer sig næppe om flere hundrede, men dog om en pæn flok af gode og mere eller mindre erfarne aktivister. Mange af dem, fordi EL er blevet for venstre-reformistisk, for lidt aktivistisk, eller hvordan det nu er blevet formuleret.

Det stiller meget hurtigt spørgsmålet: Hvad er éns politiske perspektiv så?

Der er jo altid mange gode muligheder for at lave andet aktivistisk arbejde – i sin fagforening eller i nogle af de små netværk, der bekæmper fattiggørelse, ulighed, racisme, den globale opvarmning eller kæmper for international solidaritet, for flygtninges rettigheder osv.

Aktivisme i bevægelser er vigtigt og nødvendigt. Men spørgsmålet står tilbage: Hvad er éns politiske perspektiv?

Hvordan får vi opbygget en kraft, der kan stoppe kapitalismens hærgen af os og de næste generationer?

Behov for revolutionært alternativ

Der er mange grunde til, at der er behov for et revolutionært kamp-alternativ, men da dette ikke er en bog, vil jeg opdele dem i to hovedgrunde:

Der er for det første den strategiske: En revolution mod det kapitalistiske system er næppe muligt, uden at der på forhånd er opbygget en seriøs politisk kraft, der kan vinde flertallet væk fra reformistiske – inkl. venstre-reformistiske – kræfter.

Se mere om den del på bagsiden.

For det andet er der den mere dagsaktuelle grund: Der er brug for et alternativ, der sætter fokus på at mobilisere uden for det parlamentariske cirkus, og som rejser en mere principiel anti-kapitalistisk systemkritik.

Et revolutionært alternativ opstår ikke af sig selv

Et sådant alternativ er ikke noget, der kommer dumpende ned fra himlen, og som man blot kan vente på opstår.

Et sådant alternativ opstår, hvis nogle mennesker sætter sig sammen og i fællesskab begynder at afklare et politisk perspektiv – samtidig med at man begynder at handle kollektivt.

Begge dele er nødvendigt: Teori uden kollektiv praksis er blot en snakkeklub, en studiekreds, eller hvad man vil kalde det. Praksis uden et fælles teoretisk grundlag er perspektivløst.

Afklaring

Der er masser af spørgsmål, som revolutionære har brug for at afklare sig omkring, Men jeg vil gerne fremhæve tre:

Det absolut vigtigste er afklaring om, hvorfor et revolutionært parti er nødvendigt, og hvorfor det i dag er den vigtigste opgave for socialister at opbygge et reelt politisk alternativ til de eksisterende strømninger på venstrefløjen.

Det næste er forståelsen af reformismen, og hvordan den fungerer – både i sin traditionelle socialdemokratiske udgave og den mere venstre-reformistiske som EL, SYRIZA osv.

Endelig er der forståelsen af den imperialistiske rivalisering og de internationale konflikter – fra stormagternes rivalisering til Mellemøsten. Mangel på et fælles grundlag at forstå imperialismen på har ødelagt mange revolutionære initiativer.

Internationale Socialister

I Internationale Socialister vil vi gerne medvirke til en diskussionsproces, der kan medvirke til at skabe en større revolutionær venstrefløj.

Det er klart, at hvis man hidtil har kigget mod EL med sine 9.000 medlemmer, så ser smågrupperne ret utilstrækkelige ud. Og det er de også.

Organisationer på under 100 eller med nogle få hundrede medlemmer kan ikke blive et alternativ for tusinder af utilfredse, der søger et alternativ.

Men nogle gange må man krybe, før man kan gå. Og at afklare sig og handle sammen med blot nogle snese andre har trods alt en helt anden kvalitet end at være individuel, selvafklarende aktivist.

Så jeg vil slutte med at invitere alle, der søger fælles afklaring og aktivitet for at opbygge en stærkere revolutionær venstrefløj, til at tage kontakt til os, så vi kan aftale fælles diskussioner – og handling.

Ender du med at melde dig ind i Internationale Socialister og blive aktiv sammen med os, så er vi sammen blevet lidt stærkere. Gør du ikke, så er vi forhåbentlig i fællesskab blevet lidt klogere.

Internationale Socialister/ISU har møder hver eller hver anden uge i København, Odense og Århus. Møderne er åbne for alle, der ønsker at smide kapitalismen på historiens mødding. Se mere på mødesiden.

Se også:
SAA 355: Enhedslisten og revolutionen
SAA 355: Socialisme for begyndere: Reformister og revolutionære under dobbeltmagten
SAA 355: Det mener vi: 1930’erne i slow-motion

Flere artikler fra nr. 355

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Enhedslisten

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 1730 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside