Socialistisk Arbejderavis
Nr. 357 – 17. februar 2017 – side 7
Rumænien
Masseprotester kræver premierministers afgang efter ‘korruptionslov’
Tomáš Tengely-Evans
Over 200.000 mennesker gik på gaden i Bukarest i Rumænien søndag aften den 5. februar. Yderligere 300.000 demonstrerede i byer landet over, herunder 40.000 i Timisoara og 45.000 i Cluj-Napoca.
Folk er gået på gaden i den rumænske hovedstad Bukarest (Foto: Wikimedia / Creative Commons)
De kom, efter at protester havde tvunget det regerende socialdemokratiske parti til at trække dets “korruptions-dekret” tilbage. Hvis man blev fundet skyldig i magtmisbrug, ville man kun komme i fængsel, hvis korruptionssagen handlede om mere end 325.000 kr.
Statsminister Sorin Grindeanu, der pressede dekretet igennem den foregående tirsdag, trak det i aftes tilbage og lovede at fremsætte et lovforslag i parliament. Men demonstranterne kræver nu Grindeanus tilbagetræden – og at hans regering skal gå af.
Oppositionspartierne sprang til og støttede demonstranternes krav med en plan om at kræve et mistillids-votum, før regeringen selv gik på tilbagetog. Men det National-liberale parti og Bevar den rumænske Union tilbyder ikke noget alternativ.
Sådanne højreorienterede, liberale kræfter hævder, at regeringen forsøger at “skrue tiden tilbage” før den folkelige revolution i 1989. EU støtter dem og advarede om, at der ikke kan blive tale om “tilbageskridt” angående korruption.
Socialdemokraterne stammer fra Den Nationale Redningsfront. Det var en fløj i det gamle stalinistiske regime, der brød med diktator Nicolae Ceausescu og satte sig i spidsen for den folkelige revolution i 1989.
Vrede mod nedskæringer
Socialdemokraterne kom til magten i december 2016 på en bølge af vrede mod nedskæringer. De var blevet pålagt af en højrefløjs-støttet teknokrat-regering, der kom til, efter at protester havde tvunget den sidste socialdemokratiske statsminister Victor Ponta fra magten på grund af korruption.
Når bevægelser mod korruption springer op i Østeuropa, kigger nogle efter EU og det frie marked som et alternativ.
Nogle mennesker på demonstrationerne viftede med EU-flag.
Rumænien viser styrken i masseprotester – men også at bevægelser kan trækkes både til venstre og højre.
Demonstranternes vrede mod korruption – og nedskæringer – må vendes mod alle dem i toppen. De bliver nødt til at formulere krav, der er uafhængige af både regeringen og oppositionspartierne på højrefløjen og deres støtter i EU.
Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2540, 7. feb. 2017.
Seneste: Protesterne fortsætter
Selv om den rumænske regering har trukket sit ‘korruptions-dekret’, fortsætter protesterne – omend i mindre omfang.
Demonstrationerne søndag den 5. februar, hvor 5-600.000 var på gaden, var de største i Rumæniens historie. De 4 første dage i februar havde mellem 220.000 og 365.000 været på gaden hver dag.
Søndag den 12. – efter at den ansvarlige minister var trådt tilbage, og dekretet var trukket – var der stadig 80-100.000, der demonstrerede.
Men nu var kravene blevet mere radikale: Man krævede hele regeringens afgang.
Det er samme mønster som i Sydkorea (se sidste nr. af Socialistisk Arbejderavis). Protesterne handler ikke kun om konkrete spørgsmål. De er et udtryk for en mere grundlæggende utilfredshed med magthaverne.
Se også:
SAA 357: Det mener vi: Optimisme eller pessimisme?
SAA 357: Trump i problemer
SAA 357: Modstanden breder sig på uddannelsessteder i USA, mens Trump planlægger nye angreb
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe