Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 357 – 17. februar 2017 – side 6

Modstanden breder sig på uddannelsessteder i USA, mens Trump planlægger nye angreb

Alistair Farrow

Amerikanske aktivister fejrer en domstols-afgørelse, der fortsætter suspensionen af præsident Trumps muslim-forbud.

Demo mod muslim-forbuddet i Washington DC

En demonstration mod muslim-forbuddet i Washington DC. (Foto: Flickr / Ted Eytan)

En appeldomstol afsagde sin kendelse i går, torsdag (9. feb.; red). Den stopper håndhævelsen af Trumps forbud mod indrejse fra syv overvejende muslimske lande. Den blokerer også for hans forbud mod flygtninges indrejse.

Dommernes afgørelse skyldtes presset fra masseprotester, der er skudt op over store dele af USA. Men Trump har gjort klart, at han nu ønsker at føre sagen til Højesteret. Det vil være nødvendigt med flere protester.

I mellemtiden fortsætter Trump med at give selvtillid til dem, der administrerer de racistiske overgreb.

Mere end 100 udokumenterede indvandrere blev tilbageholdt ved razziaer i mindst fem byer i det sydlige Californien i går. Guadalupe Garcia de Rayos, der kom til USA i 1996, blev tilbageholdt onsdag og deporteret til Mexico.

Hendes advokater sagde, at Garcia, som har været tilbageholdt otte gange før, blev deporteret på grund af Trumps politik.

Derfor er det vigtigt, at bevægelsen mod Trump spreder sig til endnu flere universiteter i denne uge.

Kampen om “fristeds-universiteter” blev intensiveret i sidste uge, da de to højre-orienterede, Milo Yiannopoulos og David Horowitz, lancerede en kampagne mod dem.

Politikken med “fristeds-universiteter” tillader udokumenterede indvandrere at studere på universitetet, hvis de har de fornødne kvalifikationer, uanset deres indvandrer-status. Trump havde allerede truet med at skære i deres bevillinger fra forbundsstaten.

Højrefløjen havde planlagt at begynde deres kampagne i onsdags i sidste uge (1. feb.; red.), hvor Yiannopoulos skulle tale på en demonstration for den yderste højrefløj på Californiens Universitet i Berkeley. Men det blev aflyst, efter at omkring 2.000 mennesker havde protesteret udenfor.

Trump reagerede på protesterne ved at tweet’e: “Hvis UC Berkeley ikke tillader ytringsfrihed – INGEN bevillinger fra forbundsstaten – ?”

Flere stater har allerede iværksat lovgivning, som vil beskære bevillinger fra forbundsstaten, hvis universiteterne nægter at overholde den nationale udlændingelovgivning. I Alabama har delstatens lovgivende forsamling debatteret et forslag i denne uge, som helt vil fjerne bevillinger til universiteter, der ikke opfylder kravene.

Rystede

Protesterne har rystet de republikanske politikere så meget, at partiet er begyndt at afholde interne møder, om hvordan man håndtere dem. “Det er giftigt derude,” sagde det republikanske kongresmedlem Mark Walker på et sådant møde i Washington DC.

“Selv nogle af dem, der har været her meget længere, end jeg har, har aldrig set det på dette niveau.”

Mens Republikanerne klynkede bag lukkede døre, er bevægelsen for at forsvare indvandrerne fortsat med at organisere på uddannelsesstederne.

Michael Drexler, som er professor ved Bucknell University i Pennsylvania, sagde til Socialist Worker: “Vi er ikke teknisk set et fristeds-universitet, men administrationen har erklæret, at man vil følge den politik i alt andet end formelt at erklære sig som fristeds-universitet. De har gjort det klart, at de ikke vil afsløre folks indvandrings-status, medmindre det bliver krævet af en dommerkendelse.”

Han tilføjede: “Ingen af fristeds-universiteterne kan forhindre politiet i at komme ind på universitet, hvis de har en dommerkendelse.”

“Selv om det er symbolsk, tror jeg, det betyder ganske meget.”

I Iowa gik studerende og arbejdere i protest, da milliardæren Betsy DeVos blev udnævnt til undervisningsminister sidste tirsdag.

Michael sagde: “På Bucknell var der en fakkelvagt mandag aften, og vi havde også en protest mod justitsminister Jeff Sessions og Betsy DeVos om torsdagen.”

“Vi havde 250-300 deltagere, som er fantastisk for Bucknell, og teach-ins var også velbesøgte.”

[“Teach-ins” er en slags møder, hvor man diskuterer og bliver klogere på et bestemt emne. Der er ikke nogen på forhånd fastsat dagsorden. Teach-ins spillede fx en enormt vigtig rolle i de tidlige faser af modstanden på universiteterne mod Vietnam-krigen i slutningen af 1960’erne. Red.]

Notre Dame University i Indiana vedtog en resolution om, at universitetet ville være et fristeds-universitet, efter at 4.000 mennesker havde skrevet under på kravet. State University of New York bekræftede også sin status som fristeds-universitet.

I Arkansas har lovgiverne vedtaget et forslag om at nægte at fratage bevillinger til universiteter, der ikke er i overensstemmelse med den nye udlændingelovgivning.

Studerende på Columbia University, Myra Lucero, sagde til Socialist Worker: “Der er endnu meget arbejde, der skal gøres, og det er nemt at blive afskrækket. Men modstand er afgørende – som lærer, kvinde og Latina er det min pligt at stå op imod uretfærdighed i dette land.”

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2540, 10. februar 2017.

Se også:
SAA 357: Trump i problemer
SAA 357: Rumænien: Masseprotester kræver premierministers afgang efter ‘korruptionslov’
SAA 357: Europæisk aktionsdag mod racisme og fascisme 18. marts
SAA 357: Ny bog: Åbn grænserne
SAA 357: Stå op mod Trump!

Flere artikler fra nr. 357

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Alistair Farrow

Siden er vist 1442 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside