Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 357 – 9. marts 2017 (Kun online)

Stå op mod Trump!

IS-tendensen

Brug 18.-19. marts til at opbygge en global bevægelse mod racisme!

KEERFA: Anti-racistisk demo Grækenland

Valget af Donald Trump har markeret et skarpt skift til højre i den herskende klasses politik i de udviklede kapitalistiske samfund.

Vi har en åben racist og sexist siddende i Det Hvide Hus, der proklamerer økonomisk nationalisme og ‘USA først’, som rådgives af reaktionære som Stephen Bannon, der hævder, at Vesten er i krig med den islamiske verden. Trumps bekendtgørelse om at forbyde indrejse for borgere i syv overvejende muslimske lande er – selv om den er blevet stoppet ved domstolene – et signal om en ny islamofobisk offensiv.

Selvfølgelig er valget af Trump ikke det eneste tegn på et skift til højre. I Storbritannien har de konservative under Theresa May søgt at sætte et racistisk og fremmedhadsk stempel på afstemningen om at forlade EU. Og værre ting truer.

I Frankrig er Marine Le Pen fra det nazistiske Front National forrest i meningsmålingerne til præsidentvalget på et program om patriotisk modstand mod globalisering, der er et ekko af mange af Trumps temaer. I Tyskland trækker Alternative für Deutschland hele den borgerlige politiske scene mod højre i en islamofobisk retning. Geert Wilders søger at opnå det samme i Holland.

Mange års statslig racisme under ledelse af regeringer fra centrum-venstre og centrum-højre, og som er rettet mod indvandrere, flygtninge og muslimer, har været med til at gøre det nye højre respektabelt. Trumps razziaer mod “ulovlige” indvandrere bygger på Barack Obamas politik om massedeportationer. Vi ser frugterne af EU’s bestræbelser på at konstruere Fort Europa gennem de seneste 30 år i de tusinder af indvandrere og flygtninge, der er druknet i Middelhavet.

Så alvorlig er den højreorienterede trussel, at mange på venstrefløjen er fristet til at danne alliancer med det miskrediterede nyliberale centrum. Vi ser dette meget tydeligt i USA, hvor Clinton-fløjen af Det Demokratiske Parti, erhvervslivets fløj, søger at dominere modstanden mod Trump.

Og det er rigtigt, at den bredest mulige enhed er nødvendig for at bekæmpe højrefløjen. Men hvis dette sker i form af ‘republikanske’ valg-alliancer med partier, der er ansvarlige for de nyliberale økonomiske politikker, der har skubbet desillusionerede vælgere i armene på Trump, Le Pen og lignende, så kan virkningen blive at styrke den yderste højrefløj.

Alternativet ligger i de udbredte masseprotester siden begyndelsen af året – kvindemarcherne i USA og andre steder, der mødte Trumps indsættelse, protesterne mod hans muslim-forbud, den store demonstration til støtte for flygtninge i Barcelona 18. februar, det militante svar på det brutale politi-angreb på ungarbejderen Théo i Paris-forstaden Aulnay-sous-Bois.

Vi har brug for en verdensomspændende bevægelse, der ikke blot gennem demonstrationer, men også strejker, kan opbygge den magt, der kan rulle højrefløjens offensiv tilbage.

Et vigtigt skridt i udviklingen af denne bevægelse kommer i weekenden 18.-19. marts måned. Lørdag den 18. marts er FN’s antiracisme-dag, som i de seneste år er blevet en international dag for protest mod væksten i den yderste højrefløj og af racisme mod indvandrere. Mange flere antiracistiske demonstrationer er planlagt rundt om i verden den 18.-19. marts i år.

Jo større og mere udbredte de er, jo stærkere er grundlaget for fremtidige aktioner. Vi forpligter os til at bygge disse protester så store som muligt og appellerer til socialister og anti-racister overalt til at slutte sig til os i disse bestræbelser.

Koordineringsgruppen for den Internationale Socialistiske Tendens
4. marts 2017.

Se også:
SAA 357: Europæisk aktionsdag mod racisme og fascisme 18. marts
SAA 357: Kampen mod racisme er international, siger græsk aktivist
SAA 357: Modstanden breder sig på uddannelsessteder i USA, mens Trump planlægger nye angreb
SAA 357: Modstand mod Trump: Women’s March i København
SAA 357: Trump i problemer

Flere artikler fra nr. 357

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
IS-tendensen

Siden er vist 1740 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside