Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 357 – 17. februar 2017 – side 8

Modstand mod Trump

Women’s March i København

Sabina Hvass + Anna Wolf

Den 21. januar indtog den reaktionære sexist Donald J. Trump pladsen som leder af den såkaldte frie verden.

Pussyhat

Gennem den amerikanske valgkamp er Trump blevet beskyldt for at have forgrebet sig på en række kvinder. Derudover fik han kaldt sin demokratiske modkandidat Hillary Clinton “a nasty woman”, og endelig kom et lydklip i hænderne på medierne, hvor han erklærer sin ret til at “grab them by the pussy”.

Valgkampen cementerede Trumps reaktionære kvindesyn.

I Washington tog man derfor initiativ til en kvindemarch, og inden længe fik initiativet international støtte og solidaritetserklæringer.

Høj stemning og kamp om kroppen

Arrangørerne bag den københavnske udgave af Women’s March var overraskede, men også lykkelige over, at omkring 5.000 demonstranter dukkede op foran den amerikanske ambassade lørdag d. 21. januar.

Herefter gik man til Christiansborg Slotsplads. Stemningen var høj, og skilte og bannere bød på et bredt og humoristisk udvalg af slogans og tilråb rettet mod den nye amerikanske præsident. Et særligt synligt indslag var dem, der havde strikket lyserøde ‘pussy-hatte’ til at have på hovedet under marchen.

Det var en demonstration, der til dels bar præg af den spontane bevægelse, der står bag den. Fremmødet var internationalt og multikulturelt. Slogans var orienterede mod køn og krop, der fortsat – og igen i højere grad – er blevet en stærkt politisk kampplads.

Når den måske mest magtfulde person i verden er så utilsløret en sexist, så bliver krop og seksualitet et politisk spørgsmål.

Organisering

Derfor var det også opløftende at høre den ene taler efter den anden – vidt forskellige i deres vinkling af situationen – kalde på organisering. Fortsat organisering mod Trump og det, han står for.

Det peger måske på en voksende bevidsthed om nødvendigheden af organiseret, politisk modstand og ikke bare én march og spontane oprejsninger.

Man skal dog holde for øje, at militant sprogbrug ikke nødvendigvis sikrer en politisering. Der er langt fra taler om organisering til en reel kobling af denne kamp til kamp mod f.eks. den danske regering, dens racisme osv.

Det er en kobling, vi fortsat skal argumentere for: Trump, Støjberg, sexisme, racisme, hænger sammen med det kapitalistiske system.

Ikke desto mindre var den københavnske Women’s March en opløftende ‘genoplivning’ af kvindekampen.

Selv om mænd og kvinder her i Danmark principielt er lige for loven, så stod de fremmødte sammen i protest mod Trumps ildevarslende politik, hvad angår de amerikanske kvinder, deres reproduktive rettigheder og generelle sikkerhed.

Kampen for lige rettigheder er global, og det var tydeligt at høre på dagens talere, at den internationale solidaritet er afgørende for, at vores tilkæmpede rettigheder ikke bliver rullet tilbage.

Find alle talerne på facebook.com/womensmarchcopenhagen/.

Se også:
SAA 357: Modstand mod Trump i Odense
SAA 357: Trump i problemer
SAA 357: Modstanden breder sig på uddannelsessteder i USA, mens Trump planlægger nye angreb
SAA 357: Ny bog: Åbn grænserne
SAA 357: Europæisk aktionsdag mod racisme og fascisme 18. marts
SAA 357: 18. marts i København
SAA 357: 18. marts i Odense
SAA 357: 18. marts i Aarhus: Smilets by giver racismen det røde kort

Flere artikler fra nr. 357

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Sabina Hvass
Anna Wolf

Siden er vist 1344 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside