Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 360 – 27. juni 2017 – side 5

Bekæmp udvisningerne

Jens Andersen

I takt med at politikere kæmper om at have den hårdeste linje over for flygtninge og muslimer, har dansk flygtningepolitik nået et absurd stadie.

Danmark tilbagesender flygtninge til bl.a. Somalia og Afghanistan. Lande, som på ingen måde er sikre at vende tilbage til for flygtninge.

Somalia

Den danske delegation, som tog til Somalia for at vurdere sikkerheden i landet, bevægede sig af sikkerhedsmæssige grunde aldrig ud af lufthavnen. Alligevel blev dens konklusion, at det var sikkert at sende flygtninge tilbage til landet.

Regeringen har beordret genbehandling af 800 somalieres opholdsgrundlag i Danmark, hvilket kan resultere i, at de skal leve på de fængselslignende udrejsecentre på ubestemt tid. Der er ikke nogen aftale om ufrivillige hjemsendelser mellem den danske og somaliske regering.

Regeringen påstod, at den havde lavet en uformel aftale med den somaliske regering om at sende afviste asylansøgere tilbage til Somalia. Efterfølgende har Somalias ambassadør i EU afvist, at en sådan aftale skulle eksistere og afviser i øvrigt at anerkende uformelle aftaler.

Efterfølgende har den somaliske regering krævet Abdulle Ahmed løsladt af Danmark, før den vil forhandle en hjemsendelsesaftale. Abdulle har været retspsykiatrisk patient siden 2001, efter han overfaldt personalet på en psykiatrisk afdeling under en indlæggelse der.

Hans behandling er blevet kritiseret af Europarådets Torturkomité allerede i 2009, da Abdulle er bæltefikseret næsten hver dag, hvilket strider mod menneskerettighederne. Danmark har ofte været internationalt kritiseret for den udbredte brug af bæltefikseringer.

Afghanistan

Danmark har en hjemsendelsesaftale med den afghanske regering, men det betyder ikke, at der er ordnede forhold. Den behandling, de ufrivilligt hjemsendte møder, er kaotisk og dybt kritisabel.

Dansk politi havde chartret et fly til Afghanistan, og da det landede, nægtede to mænd at forlade flyet frivilligt. Det fik en afghansk politichef til at gå ombord i flyet og begynde at banke de to mænd, mens det danske politi så på. Herefter lagde dansk politi de to mænd i strips, og afghanske betjente slæbte dem ud af flyet.

På en anden tur brugte dansk politi et livsfarligt judotrick til at berolige en urolig udvist under flyveturen. Dette til trods for, at han var fikseret i sit sæde.

Kamp imod det

Der er en bevægelse imod udvisningerne, som flere gange har forsøgt at blokere og aktionere, så flyene ikke kan lette. Men det har vist sig umuligt at forhindre, fordi politiet bare benytter en anden lufthavn, hvis én er blokeret.

Kampen er derfor nødt til at være politisk. Vi må bekæmpe den racistiske politik, der kommer fra regering og folketing, og opbygge en bevægelse fra neden. Det er vigtigt at alliere sig med flygtninge i denne kamp, selv om deres udsatte situation kan gøre det svært.

Se også:
SAA 360: Afvist asylansøger: “Uvished er min fremtid”
SAA 360: Hvilken retning for den antiracistiske bevægelse?
SAA 360: Nu igen: Medier og politikere amok i roma-hetz
SAA 360: Det mener vi: Corbyns succes giver håb for et andet Europa

Flere artikler fra nr. 360

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Jens Andersen

Siden er vist 1181 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside