[ Socialistisk Arbejderavis nr. 12 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 17 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 12

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

IS mener: Sydafrika: Vejen til revolution

12

1

sep 85

 

Eksplosionen af de sortes modstandskamp, som begyndte med Sharpeville for et år siden, er nu spredt til hele Sydafrika.

 

Bodil Nielsen: Historien bag 10 års borgerkrig: Er der en ende på blodbadet i Libanon?

12

2

sep 85

 

Libanon har i det sidste halve års tid været yndet nyhedsstof i den danske presse. Borgerkrig, terrorbombninger og massakrer på flygtningelejre er den virkelighed, libaneserne lever i.

 

Ole Sloth Hansen: AIDS-hysteri

12

2

sep 85

 

Overskrifter i Ekstra Bladet som »Choktal for bøsser, hver 3. danske bøsse er smittet med dræbersygen AIDS«, har gjort AIDS kendt i en bredere offentlighed.

 

Dobbelt fødselsdag

12

2

sep 85

 

I denne måned er det, at både organisationen Internationale Socialister og avisen Socialistisk Arbejder Avis har ét års fødselsdag. Det blev markeret på et vellykket seminar om IS-tendensen i dag.

 

Ole Mølholm Jensen: OD nok engang

12

3

sep 85

 

Økonomisk Demokrati (ØD) har i flere år været en mærkesag for socialdemokraterne. Siden 1973 er tankerne om ØD jævnligt blevet luftet i både Folketinget og i fagbevægelsen. Her i sommeren 85 er den gamle ØD-krikke så igen blevet hentet frem af stalden.

 

Hykleri!

12

3

sep 85

 

Regeringen vil bekæmpe racismen ved en oplysningskampagne. Oplysningskampagnen må ikke koste det offentlige noget – nedskæringspolitikken skal fortsættes.

 

Ole Mølholm Jensen: Slapt valgflæsk – ringe modstand

12

3

sep 85

 

I år er det valgår. Kommunalvalget kommer til november. De kommunale budgetter er derfor alle præget af valget. Nedskæringerne er flere steder mindre end i de forrige år, og kommuneskatten er i de fleste byer blevet fastfrosset.

 

Knud uden støttepædagog

12

3

sep 85

 

I Jyllandsposten fra søndag den 4. august og i Aktuelt den 5. august citeres LO-formanden, Knud Christensen, for at sige: »LO er positive over for forslaget om at give gæstearbejdere 50.000 kroner til at vende tilbage til deres hjemland, hvis det ikke sker under pres.«

 

Hans Jørgen Vad: SiD’s knæfald

12

3

sep 85

 

Sidst der var en situation, som blot kan sammenlignes med påskestrejkerne, var bededagsstrejkerne i 1974. Da lykkedes det ikke for arbejdsgiverne at få folk idømt bøder for deltagelse i strejkerne.

 

Hans Erik Madsen: Vestlig kapital presser Botha: Profitter skal sikres

12

4

sep 85

 

Apartheid-systemets kapitalistiske støttepiller i udlandet er sat under hårdt pres. Det gælder især USA, England og Vesttyskland, som har store investeringer i Sydafrika. Sydafrika er vigtig for kapitalismen som verdenssystem på grund af landets ressourcer og industri og Sydafrikas store økonomiske indflydelse i området.

 

Hans Erik Madsen: Sydafrika: Kampen for sort arbejdermagt

12

4

sep 85

 

Uroen og strejkerne i Sydafrika tager til – på trods af undtagelsestilstanden. Militansen er stigende i den sorte arbejderklasse, blandt studenter, skoleungdom og de arbejdsløse.

 

Hans Erik Madsen: Apartheid-systemets historie

12

5

sep 85

 

Den rå undertrykkelse af Sydafrikas sorte flertal møder massiv fordømmelse fra store dele af verden. Men alt for ofte ses racismen i Sydafrika som et resultat af apartheid. Det er den ikke. Apartheid voksede ud af et behov i den tidlige sydafrikanske kapitalisme. Racismen er uløseligt knyttet til guldminerne, som de hvides rigdom i landet også er baseret på.

 

Arne Lorenzen: Ny direktion i A/S Sovjet

12

6

sep 85

 

Ruslands herskende klasse fik i foråret en ny leder, Mikhail Gorbatjov. I juni måned gjorde han sig bemærket ved at holde en, efter russiske forhold, usædvanlig skrap tale.

 

Jørn Andersen: Marxismens betydning: Studenter: Mellem to klasser

12

7

sep 85

 

Historisk set har studenter været radikale fortalere for at ændre verden. På universiteter og andre læreanstalter har studerende haft adgang til tanker om verden – også nye tanker om forandring af verden.

 

Martin B. Johansen: Nej til racekontrol

12

8

sep 85

 

I slutningen af august måned fremlagde statsminister Poul Schlüter regeringens plan til afhjælpning af indvandrere og flygtninges forhold i landet. Regeringens plan har også til hensigt at imødegå den voksende racisme.

 

Kampen mod racisme

12

8

sep 85

 

Der er i København blevet startet en anti-racistisk bevægelse under navnet »Unge mod racisme«. Bevægelsen har bl.a. som perspektiv at kontakte arbejdspladser, og d. 7/9 blev der afholdt en demonstration.

 

Martin B. Johansen: Racistiske smågrupper

12

8

sep 85

 

Racismens ideer om, at den hvide mand er asiater, afrikanere og arabere overlegne, stammer fra dengang de vesteuropæiske magter koloniserede verden.

 

Der blev fundet 17 artikler

< Nr. 11 –– Nr. 13 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 28. januar 2023 kl. 05:24