[ Socialistisk Revy nr. 1 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 21 artikler

Fra Socialistisk Revy nr. 1

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Dansk imperialisme

1

1

feb 98

 

Besat af danske imperialister

1

3

feb 98

 

Mens politikere, regeringen og Den Danske Bank skændes om at fordele ansvaret i Færøbank-sagen, er der ingen, der stiller det indlysende spørgsmål: Hvorfor er Færøerne – i Nordatlanten, 2000 km fra København – overhovedet et problem for den danske regering?

 

Jørn Andersen: Mere tid til børnene, tak

1

4

feb 98

 

Blandt dem, der fik et opmuntrende skulderklap i Poul Nyrups nytårstale var børnefamilierne. Han beskrev den stressede familie, hvor moren cykler de søvndrukne små i institution i det tidlige morgenmørke.

 

Frank Antonsen: Krisen i Sydøstasien: Ingen kan vide sig sikker

1

4

feb 98

 

Den økonomiske krise, der har hærget Asien siden sidste sommer, er langt fra slut. Tværtimod er der alle mulige tegn på, at den vil vokse og brede sig.

 

Frank Antonsen: Algeriet: Massakre for land og olie

1

5

feb 98

 

I de sidste ti dage af 1997 blev 428 mennesker dræbt i Algeriet. I januar 1998 er der på blot en uge blevet dræbt mindst 600. Disse sidste mord er blot toppen af isbjerget af den borgerkrig, der har hærget Algeriet siden militærkuppet i 1992, og som anslået har kostet 80.000 menneskeliv.

 

Jakob Nerup: Færøsagen – røveri ved højlys dag

1

6

feb 98

 

Den Danske Banks grådighed og færøske kapitalisters overforbrug bliver betalt af de færøske arbejdere. Jakob Nerup skriver om, hvordan dansk imperialisme er den egentlige baggrund for den færøske bankskandale.

 

Chris Harman: Ved nærmere eftertanke: Kan krisen kureres?

1

8

feb 98

 

Den økonomiske krise i Asien nægter at dø ud, og panikken og tvivlen begynder at melde sig hos borgerlige økonomer, forretningsfolk og politikere. Chris Harman gennemgår de forskellige forsøg på at forstå krisen, og hvad der skal gøres.

 

Sharon Smith: Fra Guds eget land: Den herskende klasse på hævntogt

1

10

feb 98

 

Teamster-strejken sidste sommer blandt medarbejderne i det store amerikanske postfirma UPS, betød ikke alene amerikanske arbejderes sejr for for første gang i 25 år. Den indvarslede også arbejderbevægelsens genopståen. I september afskaffede det største forbund i USA, AFL-CIO endelig sit forbud mod kommunisters organiserering indenfor fagforeningerne. Dette forbud har hæmmet millitante arbejdere lige siden McCarthys hekseprocesser mod kommunisterne i 1950´erne.

 

Jørn Andersen: Fra ide til handling

1

11

feb 98

 

Markedsøkonomien har ikke kunnet leve op til forventningerne efter Berlinmurens fald. Jørn Andersen forklarer, hvorfor socialismen er et realistisk alternativ og hvordan vi kan skabe en bedre verden..

 

Martin B. Johansen: Skal vi frygte højredrejningen?

1

13

feb 98

 

Efterårets ophedede flygtninge- og indvandrer-debat og ikke mindst Dansk Folkepartis fremgang i meningsmålingerne var skræmmende og har fået mange til at frygte en massiv, politisk højredrejning.

 

Peter Morgan + Martin B. Johansen: Anmeldelse: Det Kommunistiske Manifest. En verden at vinde

1

15

feb 98

 

"Proletarerne har kun deres lænker at tabe.
De har en verden at vinde. Proletarer i alle lande, foren jer!"
Disse berømte afslutningsord i Det Kommunistiske Manifest er blevet hængende i luften, siden de første gang blev formuleret for 150 år siden.

 

Ole Mølholm Jensen: LO 100 år – Hvad skal vi fejre?

1

19

feb 98

 

LO fejrede sit 100-års jubilæum i januar.
Når man hører disse selvtilfredse pampere rose sig selv for alle resultaterne, uden at de peger på de næste skridt på vej mod arbejderklassens forbedrede vilkår, kan man med god grund spørge, om LO har undergravet sin egen berettigelse som en organisation for arbejderklassen.

 

Mike Gonzalez: John Lee Anderson: “Che Guevara”: Che Guevara – den revolutionære helgen

1

21

feb 98

 

Che Guevara er stadig et symbol for revolutionær kamp. Mike Gonzales ser bag om myten og manden, hvis strategi ledte til nederlag trods dens heltemodige karakter

 

Frank Antonsen: Tyske studenter kan vælte kansler Kohl

1

24

feb 98

 

Tyske studenter aktionerer for bedre studieforhold, men også for bredere ændringer i samfundet. Frank Antonsen skriver om baggrunden for aktionerne.

 

Lene Junker: Hans Erik Madsen: “Historien om de rigtige skraldemænd i Århus”: Månedens bog: Skraldemandsmodel og arbejderstyre

1

26

feb 98

 

Skraldemandsmodellen drejede sig om solidarisk deling af arbejdet. De skraldemænd, der var i arbejde, besluttede at være ledige nogle dage af ugen, hvor arbejdet så kunne foretages af nogle arbejdsløse. På den måde blev både arbejdet og arbejdsløsheden delt solidarisk.

 

Dorte Lange: Preben Harris/Folketeatret: “Pelle Erobreren”: Klassekamp eller kærlighed?

1

27

feb 98

 

Teaterforestillingen Pelle Erobreren på Folketeateret i København er sat op i samarbejde mellem LO og Folketeateret i anledning af LOs 100-års jubilæum.

 

Martin B. Johansen: Karsten Laursen: “Økonomi og moral”: Økonomernes fallit

1

27

feb 98

 

Det Økonomiske Råd, som er den siddende regerings økonomiske rådgivere, er ofte bedre kendt under øgenavnet “de økonomiske vismænd.” I navnet “vismænd” gemmer sig den økonomiske teoris selvopfattelse som en teori, der på et sagligt og videnskabeligt grundlag kan forudsige samfundets økonomiske udvikling.

 

Tom Christiansen: Benito Scocozza: “Politikens bog om danske monarker”: Royale glansbilleder

1

28

feb 98

 

Det var ikke Christian d. 4., som byggede hverken Rundetårn eller Børsen, men derimod almindelige håndværkere og arbejdsmænd.
Denne simple kendsgerning rummer en sandhed, som vender op og ned på den måde, vi normalt opfatter historien på.

 

Martin B. Johansen: Lindsey German & Rob Hoveman: “A Socialist Review”: Håndbog i samfundsændring

1

28

feb 98

 

Lad det være sagt med det samme: Denne bog, der består af de bedste artikler fra det britiske magasin Socialist Reviev gennem 20 år, bør stå på hylden hos enhver, som ud fra en socialistisk grundholdning vil lave om på samfundet.

 

Frank Antonsen: Chris Harman: “Frankrig 1995. Den varme december”: Politisk klimaforandring

1

29

feb 98

 

Der er næppe gået mere end en måned de sidste par år, uden der har været en eller anden form for stor demonstration eller strejkebølge i Frankrig. Den foreløbige kulmination blev nok nået i december 1995, hvor 2 millioner arbejdere i den offentlige sektor gik i strejke.

 

Martin B. Johansen: Marxisme i hverdagen: Er sandheden diktatorisk?

1

30

feb 98

 

I meget af den moderne filosofi er det en almindelig antagelse, at idealet om, at der findes én sandhed, ikke kan forenes med demokrati.

 

Der blev fundet 21 artikler

Nr. 2 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 20. april 2024 kl. 10:51