Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 196 – September 2001 – side 15

[Ekstra 24.9.01]

USA’s del og hersk-politik i Mellemøsten

Olien styrer USA’s politik i Mellemøsten. Støtte til militærkup, krige og alliancer med en ofte meget lille, men meget rig magtelite har været de mest anvendte midler til sikre kontrol og indflydelse i regionen.

Nogle af verdens største olieressourcer ligger under sandet i de arabiske ørkener. Det er samtidig billigt at udvinde den mellemøstlige olie, og derfor er der enorme fortjenester til de olieselskaber, der har olieslangerne i den arabiske undergrund.

Amerikanske regeringer og soldater har gang på gang har været med til at sikre profitterne og den fortsatte kontrol med en sikker og billig olieforsyning. For olien er forudsætningen for alt i dag, i industrien, infrastrukturen og for et effektivt militær – noget der er afgørende for en stormagt som USA.

Saddam Hussein

Undertrykkelse har været kendetegnet for USA’s politik i Mellemøsten. Saddam Hussein, Iraks diktator, som kom til magten ved et CIA-støttet kup i 1963 for at forhindre, at en mere uafhængig irakisk regering skulle få rodfæste og blive et forbillede i Mellemøsten.

Saddam Hussein fik derefter støtte til et terrorregime, som gennemførte offentlige massehenrettelser af det irakiske kommunistpartis medlemmer, og da Saddam i 1988 dræbte 5000 kurdiske landsbyboere med giftgas, var det vestlige lande, som forsynede ham med gassen.

Den militære støtte til Irak voksede sidst i 80’erne, da USA bakkede op om Saddam i hans fortsatte krig mod Iran, og den stoppede først, da Irak invaderede Kuwait. Irak blev først udsat for bomber og masseødelæggelse, da Saddam stoppede som amerikansk nikkedukke.

Blodige venner

Under shahen var Iran vestens ven og sad med ved bordet, mens modstanderne af shahstyret blev torteret i kældre i Teheran.

Under den Kolde Krig blev Afghanistan en af slagmarker for den og lagt i ruiner. I 1979 kom en sovjetisk støttet regering til magten, mens USA støttede de islamiske gruppers oprør, både økonomisk og militært.

I 1992, da borgerkrigen var ovre sad mere end en fjerdedel af befolkningen i flygtningelejre, men alligevel lukkede USA og Vesten af for den økonomiske hjælp. USA havde skudt 3 mia. dollars ind på den ødelæggende borgerkrig, men ville ikke bruge en cent på genopbygning.

Siden Israels oprettelse i 1948 har USA pumpet milliard på milliard ind i landet som militærhjælp, så Israel kunne fortsætte besættelsen af Palæstina og undertrykkelsen af palæstinenserne. Det skete for at garantere en helt sikker allieret i Mellemøsten.

For nylig forærede USA Israel 52 nye F-16 jagere, der bliver brugt ved nogle af missilangrebene på palæstinensiske mål i den igangværende krig.

Stenrig magtelite

USA’s venner i Golfen er den lille klike af rige olie-sheiker, der sidder på magten, mens hovedparten af befolkningerne lever i fattigdom uden af mærke noget til den rigdom, som olien i undergrunden skaber.

Så der er mange grunde til, at vreden er stor mod USA og sammen med den store fattigdom, giver det afsæt for at islamiske organisationer kan vokse.

Terror

At nogle af dem griber til terror skyldes flere ting. Dels at de ikke har adgang til den type militære magtapparater som USA og deres egne magthavere besidder. De må bruge de våben, de har.

Desuden har de fundamentalistiske grupper hverken afsæt i massebevægelser, eller rødder i arbejderklassen. Derimod bygger grupperne på henholdsvis de fattige, og de desillusionerede veluddannede mennesker, der ikke oplever, at en universitetsuddannelse har givet dem bedre levevilkår.

Islamiske organisationer relaterer sig derfor til sociale grupper, hvor traditionen for kollektiv kamp er svag, og derfor bliver individuelle aktioner midlet.

Se også:
SAA 196: [Ekstra 24.9.01]: Krig stopper ikke terror
SAA 196: [Ekstra 24.9.01]: Stop krigen – opbyg antikrigsbevægelsen
SAA 196: [Ekstra 24.9.01]: USA’s krige viser hykleriet
SAA 196: [Ekstra 24.9.01]: Magthaverne puster til racismen
SAA 196: [Ekstra 24.9.01]: Terror forkert middel i kampen mod undertrykkelse

Flere artikler fra nr. 196

Flere numre fra 2001

Siden er vist 1516 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside