Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 199 – December 2001 – side 6

Kommentar

Lad temperaturen stige i Bruxelles 14. december – der bliver brug for det!

Lene L. Madsen

Lene L. Madsen, formand for PLS, Pædagogstuderendes Landssammenslutning skriver her om, hvorfor demonstrationerne i Bruxelles er vigtige.

I min verden af pæne studenterpolitikere, der færdes hjemmevant i det parlamentariske system på Christiansborg og andre steder med bonede gulve, er tonen en ganske anden end på gader og stræder rundt om i Europas storbyer i denne tid.

Men heldigvis findes der flere slags politisk arbejde og flere forskellige slags studenterpolitikere, som med deres udenomsparlamentariske evner og engagement, er det bedst tænkeligt supplement til mig og de bonede gulve ...

Fredag den 14. december 2002 stiger temperaturerne i Bruxelles og tusindvis af repræsentanter fra studenterbevægelsen i hele Europa vil stå side om side på gader og stræder for at markere en hastigt stigende utilfredshed med uddannelsespolitiken i store dele af Europa.

Og der er grund til at være utilfreds, lige såvel som der er grund til at tage utilfredsheden meget alvorligt. Ikke fordi en studenterpolitiker af min type kommenterer det på et møde eller på en konference. Men fordi tusindvis af ganske almindelige elever og studerende i Europa har fået nok af at opleve en studiehverdag, der gradvist bliver mere og mere elendig, og fordi fremtiden for tusindvis af unge mennesker i Europa afhænger af forældrenes pengepung.

I Danmark har dele af studenterbevægelsen travlt med at mane til besindighed og sætte foden på bremsen med synspunkter á la “så galt kommer det aldrig til at gå i Danmark ...”

Og ærlig talt, hvis man foretrækker at sidde varmen i mødelokalerne fremfor at står og fryse en vis legemsdel ud af bukserne på gader og stræder – ja, så forstår jeg da godt den form for retorik.

Men det er altså også et udtryk for, at der er mange, som stikker hovederne i busken og nægter at forholde sig til virkeligheden, som den ser ud på landets pædagogseminarier og lærerseminarier – for bare at bruge et eksempel. Her oplever vi, at der gradvist skæres mere og mere i undervisningen, at seminariernes økonomiske overlevelse afhænger af, hvor megen indtægtsdækket virksomhed, de kan præstere, at bygningerne er så nedslidte, at der skal bruges undervisningstaxameter til at holde svampen for dørerne, og at brugerbetalingen stikker sit grimme fjæs frem flere og flere steder for at vi som studerende skal være med til at lukke de værste huller i årsregnskaberne.

Kort sagt går udviklingen i retningen af, at det også i Danmark kan blive størrelsen på fars tegnebog, der har indvirkning på, hvordan man som studerende kommer igennem uddannelsessystemet.

Og derfor ... lige præcis derfor skal danske studerende naturligvis støtte op om vores medstuderende i de andre europæiske lande. Vi skal lade være med at valse naive rundt og tro, at vi ikke også i Danmark vil blive ramt af endnu flere nedskæringer og en endnu større markedsgørelse af uddannelsessystemet.

Endelig skal foden fjernes fra bremsen, og der skal sættes fuld fart på de udenomsparlamentariske aktiviteter. Så på spørgsmålet om, hvorvidt vi i Danmark kommer til at opleve en ny bevægelse af studenteraktiviteter, som vi kan se i de sydeuropæiske lande i øjeblikket, er svaret ‘JA’. Utilfredsheden vil sprede sig, og der vil være masser af områder, som vi vil have god grund til at være utilfredse med.

Startsskuddet lyder den 14. december i Bruxelles!

God rejse og god kamp til alle, der drager afsted. Husk nu hue og vanter!

(Fork. af red.)

Se også:
SAA 199: Hvilken vej for den antikapitalistiske bevægelse? Grib mulighederne
SAA 199: Den anti-kapitalistiske bevægelse ‘År 2’
SAA 199: Angrebene på bevægelsen
SAA 199: Modtopmøde i Beirut
SAA 199: WTO-mødet i Qatar: Kun krummer til de fattige lande
SAA 199: Naomi Klein: “No Logo”: No Space – No Choice – No Jobs: No Logo

Flere artikler fra nr. 199

Flere numre fra 2001

Se flere artikler af forfatter:
Lene L. Madsen

Siden er vist 2067 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside