Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 241 – 6. april 2005 – side 6

Cairo-konferencen

1975, 1989, 11.9 (John Rees, Stop the War Coalition, UK)

Peter M. Johansen

Stop the War Coalition var dybt involveret i arrangementet af Cairo-konferencen, og bidrog til at styrke det europæiske indslag blandt deltagerne. 19. marts mobiliserede de 150.000 mennesker i London mod krigen i Irak, et opløftende resultat, ifølge John Rees fra Stop the War Coalition.

– Vi er nu konfronteret med to udfordringer. Den nyimperialistiske kampagne, som præsident George W. Bush, statsminister Tony Blair og deres allierede fører over hele verden, og de nyliberalistiske kampagner for at demontere velfærdsstaten, deregulere arbejdsmarkedet og gennemføre privatiseringer, mener Rees.

TRE DATOER

De to strømninger er resultatet af sammenfaldet af tre «datoer», hvoraf 11. september 2001 er den mindst vigtige.

– I 1975 sluttede den længste opgangsperiode efter 2. verdenskrig. Før 1975 var vækstraterne det dobbelte af, hvad de er i dag. Vi har haft cykliske kriser og stagnation, alt det, der kendetegner kapitalismens udvikling.

– Før 1975 talte man om «det tyske økonomiske mirakel» og «det japanske økonomiske mirakel». I dag taler man slet ikke et nyt økonomisk boom; der er stagnation og nær nul vækst.

– Vi har haft 25 år med systematiske angreb på velfærdsstaten og arbejdsmarkedet. Nyliberalismen er blevet et fælles projekt for kristelig- og socialdemokrater i alle afskygninger. Staten bliver omformet til at tjene et frit marked og de multinationale selskabers interesser, siger Rees.

NY VERDENSORDEN

Rees fremhæver den anden vigtige «dato»: 1989, da rammerne for koldkrigssystemet gik i stykker med Berlinmurens fald.

– Vi havde en periode på 40 år, hvor nogle områder ikke var tilgængelige. Nu ligger Eurasia åben for rekolonialisering. De nykonservatives doktrin i USA er New World Order, en ny verdensorden.

– Den amerikanske overlegenhed førte til vækst og ekspansion, og i dag ser vi fusionen af det økonomiske program og det militære projekt, angrebene på arbejderklassen sammen med at verdenskortet tegnes forfra, uddyber Rees.

UDLØSERMEKANISME

Han mener, at 11. september ikke var nogen årsag til dette projekt, blot en udløsermekanisme for dem, der ville gennemføre projektet hurtigere og mere omfattende.

– Condi Rice sagde: Hvordan kan vi udnytte denne mulighed? 11. september var mindre vigtig end 1975 og 1989. Men det medførte mange fejlvurderinger, som at invadere Irak med færre styrker end under den første Golfkrig, og USA fik færre med i «koalitionen af villige».

– Det er et udtryk for USA’s svaghed, som man også finder indenfor økonomien. USA er i dag ikke i samme grad som tidligere den økonomisk dominerende supermagt. Efter 2. verdenskrig stod USA med halvdelen af verdensøkonomien og kunne gennemføre Marshall-planen. I dag er USA ikke i stand til at genrejse Irak og Afghanistan.

– Spørgsmålet er ikke, hvorvidt USA kan vinde krige, men hvorfor USA er nødt til at udkæmpe krige. Det er, fordi USA ikke er i stand til at stabilisere verden gennem sin økonomiske magt.

– USA har en akilleshæl, også når det gælder den militære styrke. Tidligere blev vi, der var imod kapitalismen, spurgt om vi var for Moskva eller Beijing. Nu er det «dem» mod «os», en horisontal skillelinje. Nu står vi samlet, og det vil være den afgørende svaghed i det amerikanske projekt, hævder Rees overfor den norske avis Klassekampen i Cairo.

Se også:
SAA 241: Cairo-konferencen: Cairo kalder
SAA 241: Cairo-konferencen: 1975, 1989, 11.9 (John Rees, Stop the War Coalition, UK)
SAA 241: Cairo-konferencen: Er Ægypten på vej mod demokrati?
SAA 241: Cairo-konferencen: For Mellemøsten – Mod USA
SAA 241: Cairo-konferencen: Debatmøder om Cairo-konferencen og Mellemøsten
SAA 254: Indtryk fra den 4. Cairo-konference: Hamas-sejr, Irak-modstand og kamp mod diktatur og privatiseringer

Flere artikler fra nr. 241

Flere numre fra 2005

Se flere artikler om emnet:
Cairo-konference 2002-

Se flere artikler af forfatter:
Peter M. Johansen

Siden er vist 2988 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside