Socialistisk Arbejderavis
Nr. 283 – 31. oktober 2008 – side 2
Det mener vi
Farlig krise-cocktail
Fogh forsikrer os, at den danske økonomi er stærk. Connie Hedegaard fortæller, at Danmark er i front på klimaområdet. Søren Gade fortæller, at det går fremad i Afghanistan. Ja, der er i det hele taget ikke noget at komme efter. Det er desværre alt sammen løgn. Der er rigtigt meget at komme efter.
Økonomisk er vi på vej ind i en global krise, som risikerer at blive dybere end noget, vi har oplevet siden 30erne.
Da det sidst skete i 1970erne og 1980erne blev det meste af Afrika fjernet fra det økonomiske landkort. Millioner blev forarmet eller døde af sult. Samfundsstrukturer blev revet op med rode. Tilskyndet af lokale eller globale magthavere blev folkeslag sat op mod hinanden. Millioner flere døde i de krige, der blev resultatet.
En ny dyb økonomisk krise risikerer at udbrede dette billede til store dele af resten af verden.
Krisen betyder skærpet rivalisering mellem verdens stormagter. Dem der har kontrol over flest ressourcer har størst chance for at klare sig gennem krisen.
Krigen i Georgien er det nyeste eksempel – en stedfortræder-krig mellem USA og Rusland. Ikke en “ny kold krig“, men den seneste konfrontation i “krigen mod terror“, dvs. krigen om olie.
Klimakatastrofen er overhængende. Om vi har en frist på 100 måneder, som nogen siger, eller 10-30 år, kan vi ikke vide. Men det er rent gamble med 100-vis af millioner menneskers fremtid at satse på det højeste tal. Alligevel må klimaet oftest vige for økonomi eller krige.
Disse kriser er en farlig cocktail. At de hænger sammen burde være åbenlyst for enhver. Klimatruslen og finanskrisen har udløst en global fødevarekrise. USA’s krige har medvirket til dets enorme gæld. Dyb økonomisk krise betyder mere rivalisering om ressourcer. Osv. osv.
Modstand
Den gode nyhed er at der også er modstand verden over. Mod krige, fødevarepriser og klimakatastrofen. Og mod angreb på velfærd og social sikkerhed.
Denne modstand er håbet for fremtiden.
Desværre hænger modstanden ikke altid sammen. Fx er det ikke kun på højrefløjen vi får at vide, at vi skal vælge mellem klima og velfærd. Blandt klimaaktivister siger nogle, at “vi må alle holde igen“, “tage et personligt ansvar“ osv.
Vi har behov for svar, som ikke sætter kampene op i modsætning til hinanden. Der er ressourcer og tekniske muligheder for, at alle kan leve i et CO2-neutralt, økologisk balanceret, globalt velfærds-samfund.
Det er positivt, når nogen nu snakker om “Green New Deal“. Ideen er at investere massivt i vedvarende energi verden over. Det vil sætte gang i økonomien og hjælpe på klimakrisen og afhængigheden af olie.
Det er ganske vist naivt at forestille sig, at olieselskaber vil droppe jagten på olieprofitter. Men eksemplet viser, at verden kunne indrettes meget mere fornuftigt.
I virkelighedens verden er vi nødt til at slås for at få en anden verden. Ikke kun for klimareformer, for velfærdsreformer eller fredelig konfliktløsning. De kampe, der ofte ses som adskilte kampe, skal bindes sammen – til en fælles kamp for et andet verdenssystem. En kamp for socialisme.
Se også:
SAA 283: Løsningen på finanskrisen blev at sende regningen til skatteyderne
SAA 283: Krisen bliver dybere
SAA 283: Svar på krisen
SAA 283: Århus: Det antiracistiske arbejde styrket af demonstration
SAA 283: Luk Lejren: Antiracisme tilbage på dagsordenen
SAA 283: Lenins Hvad må der gøres?
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe