Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 287 – 19. marts 2009 – side 8

Klima

James Hansen i København

Jørn Andersen

“Der er en stor kløft mellem hvad videnskaben forstår og hvad der er kendt blandt politikerne og i offentligheden om den globale opvarmning.“ Sådan indledte klimaforskeren James Hansen et offentligt møde på Det Fri Gymasium i København 11. marts.

James Hansen (Foto: Svend Espensen)

James Hansen (Foto: Svend Espensen)

James Hansen advarede allerede i 1980erne – mange år før Al Gore – om faren for global opvarmning og kaldes af mange for “den globale opvarmnings bedstefar“. Men hadske angreb fra virksomheder og presse fik ham i 1989 til at kun at koncentrere sig om sin forskning.

De seneste år har han dog blandet sig meget aktivt i den offentlige debat. For som han sagde: “Ja, jeg er bedstefar, og mine børnebørn skal ikke kunne sige, at jeg kendte problemet, men ikke gjorde noget.“

“Den dårlige nyhed er,“ sagde han på mødet, “at vi allerede er over den sikre CO2-mængde i atmosfæren.“

CO2-niveauet i atmosfæren er i dag 385 ppm, men vi skal under 350 ppm (svarende til 1988-niveauet) for at være nogenlunde sikre på ikke at få en større klimakatastrofe. CO2-niveauet stiger i øjeblikket med ca. 2 ppm om året.

Det meste af hans oplæg bestod af en grundig gennemgang af mekanismerne i den globale opvarmning. Han pegede på, at fx is-afsmeltningen af polerne, indlandsisen går betydeligt hurtigere end forudset i den seneste rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, som er fra 2007 (altså under 2 år gammel!).

Men mod slutningen undlod han ikke at lufte sin bekymring:

“‘Cap and trade’ virker ikke,“ sagde han. “Udledningen stiger stadig.“

‘Cap and trade’ er den mekanisme, som er aftalt i Kyoto-protokollen, i EU osv. Den går ud på, at man har sat et ‘loft’ over CO2-udledning, men så overlader det til markedet at handle med udledningsrettigheder, de såkaldte CO2-kvoter.

“Når jeg taler med regeringer, som jeg troede var grønne, så viser det sig, at der er tale om ‘green-wash’ – masser af snak, men ingen handling.“

“Jeg er frustreret over, at det ser ud til, at vi gør fremskridt – men vil det ske hurtigt nok?“

Hans appellerede især til de ungdommen om at handle. Selv om “unge mennesker desværre har mindre magt end politikere“, og selv om “det ikke burde være op til private mennesker at løse problemerne,“ så var det her hans håb var.

Se også:
SAA 287: Klimatopmødet
SAA 287: Klima: Hvem kan stoppe den globale opvarmning?
SAA 287: Klimatopmødet: Fakta – Global aktionsdag 12. december – Klimaforum

Flere artikler fra nr. 287

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Klima/global opvarmning

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2965 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside