Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 295 – 18. februar 2010 – side 2

NATO og piraterne

Enhedslisten på den forkerte side

Jesper Juul Mikkelsen

At den danske regering sender et krigsskib til Afrikas Horn for at deltage i NATOs piratjagt ved Somalia er ikke overraskende, da det ikke er første gang, at dansk udenrigspolitik bliver dikteret af Mærsk og Dansk Industri. Men at NATO-operationen “Ocean Shield“ er vedtaget med Enhedslistens stemmer er til gengæld både overraskende og bekymrende.

Somalisk pirat

Enhedslisten står på de undertryktes side – dog ikke i Somalia

NATO er et samarbejde mellem vestlige imperialistiske magter, som søger at fremme deres indflydelse via militær overlegenhed. De interesser der forfølges er strategiske – i form af kontrol med Afrikas Horn og dermed indsejlingen til Suezkanalen. Endvidere giver det danske mandat også mulighed for at indsætte landtropper til støtte for operationen i selve Somalia.

Piraterne i Somalia skal ikke gøres til helte, men de er et udtryk for fattigdom på grund af en lang borgerkrig, som bl.a. er blevet holdt i gang af Etiopien med amerikanske penge. Derudover har ødelagte fiskemuligheder på grund af især EU-skibes overfiskning og multinationale selskabers dumping af farligt affald også været med til at ødelægge fremtidsmuligheder for fiskerne på Somalias kyst.

At sende større danske piratskibe under NATO-flag til området kan aldrig være socialisters svar på disse problemer. Folketingsgruppen i Enhedslisten bør omgående trække sin støtte til operationen tilbage. Enhedslisten står på de undertryktes side og bør kræve løsninger på de problemer som skaber pirater – ikke støtte NATO-operationer. Det er åbenlyst at Enhedslistens folketingsgruppe har begået en fejl. Danmarks Rederiforening roser beslutningen, mens Sømændenes Forbund er kritisk. Sømændene vil i stedet sejle uden om piratfyldt farvand.

Når man står sammen med arbejdsgiverne og imod fagforeningerne og samtidig stemmer for en imperialistisk aktion, har man som socialist begået en fejl. Socialister bør fastholde en konsekvent modstand imod imperialismen.

Se også:
SAA 295: Pakistan – en ny frontlinie i krigen mod terror
SAA 295: Enhedslisten i SFs fodspor
SAA 295: Enhedslistens krisepjece: – Et godt første skridt
SAA 295: Hvordan Enhedslisten burde forholde sig til finanslovsforhandlinger
SAA 295: Dødstrusler mod Per Clausen

Flere artikler fra nr. 295

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Somalia
Enhedslisten

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 4680 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside