Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 315 – 9. december 2011 – side 2

Folketinget som talerstol

Jesper Juul Mikkelsen + Christine Kyndi

Spørgsmålet om revolutionæres forhold til såkaldte arbejderregeringer (eller centrum-venstre regeringer i vores tilfælde) har tidligere været diskuteret heftigt på den revolutionære venstrefløj.

Lenin skrev i 1920, at revolutionære skulle støtte en arbejderregering ”som rebet støtter den hængte”. Med det mente han, at revolutionæres opgave er at hjælpe med at sætte reformisterne på taburetterne for at vise for arbejderklassen, at reformistisk politik ikke har nogen svar.

Venstrefløjen på prøve

Men samtidig med at arbejderregeringen kommer til magten, bliver revolutionære sat på prøve. Vi må have selvstændige bud, bruge vores taletid på at sige, at det er folk selv, der kan skabe forandring, ikke en ”rød” regering.

Det er, hvad vi mener med at bruge folketinget som talerstol: Vi skal bryde folks illusioner om, at vi kan vælge folk til at løse vores problemer – ikke understøtte illusionerne. Vi skal bruge talerstolen til at kalde til kamp.

Enhedslisten bør samtidig ikke have nogen illusioner om at kunne holde regeringen til venstre ved brug af gode argumenter og forhandlinger, hvilket vi allerede har fået demonstreret. I andre europæiske lande har Socialdemokraterne stået forrest med brutale nedskæringer pga. krisen.

Det vil også ske her. Spørgsmålet er så blot, om Enhedslisten har noget at sige til de mange skuffede vælgere – andet end at man skal stemme anderledes næste gang?

Se også:
SAA 315: Enhedslisten og finansloven
SAA 315: Hvorhen Enhedslisten?
SAA 315: Blå regeringspolitik skyldes ikke kun De Radikale
SAA 315: Chile 1970-73: Socialisme i parlamentet?

Flere artikler fra nr. 315

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen
Christine Kyndi

Siden er vist 2135 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside