Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 318 – 16. marts 2012 – side 8

English Defence League

Voldelige racister og fascister

Tim Northover

Vi kan ikke forklare EDL’s opkomst uden først at betragte dem som en del af en større vækst af nazistiske og racistiske organisationer i Europa. På trods at deres afstandstagen, er EDL gennemsyret af medlemmer af British National Party (BNP) og andre fascistiske/nynazistiske elementer med en klar islamofobisk holdning.

EDLs leder ”Tommy Robinson”, med det virkelige navn Stephen Yaxley Lennon – er et forhenværende medlem af det fascistiske BNP. EDL’s stifter Chris Renton var også med i BNP. Det samme var tilfældet med andre ledende figurer og økonomiske støttepersoner.

Mange flere forhenværende medlemmer af BNP, den nazistiske National Front og andre fascistiske organisationer er også aktive i EDL.

EDL-støtter blev regelmæssigt fotograferede, mens de brugte ”Sieg Heil”-hilsenen.

EDL er racistiske og deres mål er især muslimer. EDL arrangerede provokerende demonstrationer i hele landet, hvor de forsøgte at splitte lokalsamfundet ved at piske en anti-muslimsk stemning op.

De lader som om, at de bekæmper ”ekstremisme”, men deres støtter blev filmet i at råbe ”brænd moskeen ned”. En række voldsangreb og ildspåsættelser mod moskeer, butikker og kulturcentre har fundet sted i de områder, hvor EDL er aktive.

EDL lyver, når de påstår, at de har støtte af minoritetsgrupper som hinduer, sikher, jøder, bøsser og lesbiske. Jøde-, Sikh- og Hindu-organisationer har meldt offentligt ud, at de vender sig mod EDL og vægrer sig at lade sig benytte af dem.

EDL er voldelige

Deres kernetilhængere er medlemmer af hooligan-grupper, som har sluttet sig sammen for at danne en racistisk gadearmé i et forsøg på at terrorisere etniske minoriteter og angribe socialister og fagforeninger.

EDL-demonstrationer har regelmæssigt kulmineret i vold. EDL har hærget gennem forskellige byer og angrebet asiater og sorte og smadret ruder og biler.

To asiatiske mænd blev banket under et EDL-møde i Dagenham, hvoraf den ene blev alvorligt såret i ansigtet. Asiatiske beboere fik deres ruder smadret og deres huse blev tilsølet med EDL-grafitti.
EDL er en fare for as alle

Når Leon Trotskij beskrev fascismens fremkomst, skrev han: ”Fascistiske bevægelser begynder ikke som fascistiske bevægelser, men i det øjeblik, hvor bevægelsen begynder at angribe arbejdere og deres organisationer er en fascistisk bevægelse født.”

Det er præcist, hvad det er sket med EDL.

De startede med at angribe muslimer. Nu tager den også Occupy-bevægelsen, fagforeninger og bogcafeer m.fl.som mål. EDL’s leder Tommy Robinson har varslet trusler mod protesterende studerende.

EDL skal stoppes

I Trotskijs analyse af Nazi-bevægelsen skrev han, at brunskjorternes marcher, parader og gadevold havde det formål, at terrorisere deres modstandere og give bevægelsen politisk retning og illusionen om bevægelsens styrke. Han beskrev effekten som ”at gøre orme til drager”. Det handler om at indtage gaderne med masser af folk, for derved at give deres unge tilhængere et indtryk af styrke og prestige.

Dette er den perfekte grobund for fascisme.

Grupper som EDL og BNP er byggede på ideen om, at de er magtfulde og kontrollerer gaderne. Masseprotester giver vores side styrke og svækker racisterne. Enhver, der tror, at masseprotester ikke giver mening, skulle spørge EDL’s medlemmer og andre racist-partier i Europa, som fik deres marcher afbrudt af massive modprotester.

Antikapitalisme og systemkritik som våben

Vi skal dog gå dybere og bringe et antikapitalistisk perspektiv ind. Fascisme vokser altid i tider af økonomisk krise og fattigdom. Grupper som EDL og andre prøver at udnytte denne situation. De vil have folk til at give skylden til muslimer og andre.

Selvfølgelig skal vi modsætte os racisme og fascisme i alle dens former, men vi har også en pligt til at fremme værdier som multikulturalisme, mangfoldighed og solidaritet, således at vi alle kan forenes i denne proces, på en basis af retfærdighed, solidaritet og lighed for alle.

Oversat af Stefan Godau

Se også:
SAA 318: Derfor skal vi til Århus 31. marts
SAA 318: De spiser vores kage!
SAA 318: Indvandrere har ikke skabt den økonomiske krise
SAA 318: Succesfuld blokade mod nazileder
SAA 318: SD-racister mødt af larmende protester i Malmø
SAA 318: Larmende mod-demonstration ved nazi-møde i Århus
SAA 318: Film: Bomben i Søllerødgade: Et levende historisk dokument om Søllerødgade-bomben
SAA 318: Interview med film-bagmand: Bombemordet i Søllerødgade
SAA 318: Stop den hetz: No pasaran!

Flere artikler fra nr. 318

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Storbritannien

Se flere artikler af forfatter:
Tim Northover

Siden er vist 2345 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside