Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 349 – 16. november 2015 (Kun online)

Franske aktivister reagerer på angrebet i Paris

“Jeres krige – Vores døde”

Dave Sewell

Aktivister i Nyt Antikapitalistisk Parti (NPA) talte med Socialist Worker lørdag morgen efter angrebet i Paris.

Jeres krige, vores døde

Jeres krige, vores døde – svaret fra det franske Nyt Antikapitalistisk Parti, NPA

Mindst 128 mennesker er blevet dræbt ved en række skyderier og selvmordsbomber seks forskellige steder i den franske hovedstad Paris i aftes, fredag. Aktivister i Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) i Paris talte med Socialist Worker lørdag morgen.

Vanina Giudicelli sagde: “Paris er i en tilstand af fuldstændigt chok. Folk brugte hele sidste nat på at kontrollere, om deres venner, familie og kolleger var ok. Men chokket efter disse barbariske handlinger har ikke dæmpet hastigheden af ??de politiske handlinger.”

Præsident Francois Hollande erklærede den første landsdækkende undtagelsestilstand i mere end 50 år og genindførte kontrol ved grænserne. I en isnende tale fra stedet for den værste massakre advarede han: “Vi kommer til at føre en krig, som vil være ubarmhjertig.”

Men Frankrig er allerede i krig. Dets styrker begyndte at bombe Syrien for lidt under syv uger siden og Irak for et år siden. Hollande meddelte i sidste uge, at han ville udvide kampagnen.

Radio-studieværten Pierre Janaszak havde været inde i koncertsalen. Han sagde om angriberne: “Jeg hørte dem tydeligt sige: ‘Det er Hollandes skyld, det er jeres præsidents skyld, han skulle ikke have grebet ind i Syrien.’ De talte også om Irak.”

Angrebet fredag ??nat kom, mens yderligtgående højre-grupper allerede var i gang med at organisere “protester” rettet mod flygtninge, og som en del af en regional valgkamp for det fascistiske Front National. Journalister og politikere gik på Twitter for at skyde skylden på muslimer og tage afstand fra volden.

Massakrerne på magasinet Charlie Hebdos kontor og på kosher-supermarkedet Hyper Cacher i januar blev fulgt af en bølge af hærværk mod moskeer og angreb på muslimer.

Aktivisten Sellouma fortalte Socialist Worker: “Det er klart, at muslimer kommer til at betale dyrt. Folk læser forfærdelige ting på de sociale medier – det ser ud til at blive værre end efter Charlie Hebdo.”

Forbudt

Vanina har organiseret i solidaritet med indvandrere på gaderne i Paris. Demonstrationer arrangeret af migranter, der skulle finde sted i denne weekend, er nu blevet forbudt.

I en udtalelse skrev den ledende anti-racist Denis Godard: “Det er en grusom og tragisk ironi, at det er i området omkring Place de la Republique, at mange mennesker blev dræbt – det selvsamme sted, hvor indvandrernes lejre blev ryddet et par timer tidligere.”

Vanina sagde: “Debatten er domineret af opfordringer til national enhed. Selv den ledende skikkelse på den radikale venstrefløj, Jean-Luc Melenchon, har opfordret til, at ‘vores regering skal have alle midler til rådighed til at handle efter eget forgodtbefindende.’ Der er afvigende røster, men de er spredte.”

“De er dem, der ikke har glemt, hvad den nationale samlingsregering, der blev krævet i januar, betød. Den bragte kun autoritære love, mere racisme, et større publikum for den yderste højrefløj og flere franske militære interventioner – men ingen reelle løsninger.”

Hun tilføjede: “Nu, mere end nogensinde, må vi svare igen på argumenterne.”

NPA angreb i en udtalelse regeringens krige og racisme.

Den sagde: “Endnu en gang kræver de mest ansvarlige for dette voldelige stormløb national enhed. De ønsker at vende denne tragiske situation til deres fordel at kvæle indignation og oprør. Og til det har de allerede en syndebuk klar: Muslimerne.”

Den advarede: “For at stoppe terrorismen, må vi stoppe de imperialistiske krige.”


Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2479, 14.11.2015.

Se udtalelsen fra Socialist Workers Party (UK) om angrebene i Paris.

Se også:
SAA 349: Jeres krige – Vores døde: Imperialistiske kriges grusomhed resulterer i terrorismens grusomhed
SAA 349: Vores opgave er at besejre imperialismen, ikke ISIS
SAA 349: Socialist Workers Party (UK) efter Paris: Nej til racisme og imperialistiske krige, der skaber rædslerne
SAA 349: Syrien: Ingen illusioner i Assad
SAA 349: Mange imperialistiske magter støder sammen i Syrien
SAA 349: Socialister og Syrien-krigen
SAA 349: Droner dræber
SAA 349: Palæstina: “I kan ikke gøre livet til et helvede og forvente, at vi accepterer det”
SAA 349: Interview med Palæstina-fredsvagt: “En legitim desperat hungren efter frihed og fred”

Flere artikler fra nr. 349

Flere numre fra 2015

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-
Terrorisme
Krigen mod terror 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 4620 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside